Blogberichten

Angst is een slechte raadgever

Ik hoef alleen nog maar op enter te drukken.

Mijn vinger zweeft boven de knop. Mijn hand trilt licht.

Ik heb alles klaar. Het idee is uitgewerkt. De teksten zijn af. De website is er klaar voor.

Achter in mijn hoofd komt Het Stemmetje op. “Weet je zeker dat dit een goed idee is? Het gaat toch prima zoals het nu is? Waarom zou je je aanbod veranderen? De Engelsen hebben er zo’n mooie uitdrukking voor: Leave well enough alone.”

Ik hoor de stem. Zie mijn teksten. Weet waarom ik zo blij word van de vernieuwing die ik door wil voeren.

En toch druk ik niet op de knop.

Wat is dat toch?! Wat kan het nou voor kwaad om mijn aanbod uit te breiden?! Helemaal niets!

En toch ben ik bang.

Ik denk na over mijn aanpassing. Wat kan er gebeuren? Het kan één van twee dingen doen: het kan goed zijn voor de gezondheid van mijn bedrijf doordat het meer diversiteit in mijn aanbod brengt. Of er gebeurt niets en ik blijf mijn werk doen zoals ik het nu ook doe.

Niets aan de hand dus. En toch…

Rillingen lopen over mijn rug.

Het zweet staat in mijn handen.

Mijn hart zit in mijn keel terwijl mijn vinger boven de “enter” zweeft.

Angst… is een slechte raadgever.

Angst als mechanisme is prima. Het zorgt ervoor dat je nadenkt voor je iets raars of nieuws doet. Het is een fail-safe van je hersenen dat ervoor moet zorgen dat De Mens in de vorm van jouw persoontje niet uitsterft.

En daar zit meteen het probleem. Het staat vernieuwing in de weg.

Iedere keer als we iets nieuws willen doen waarvan onze eigen hersens nog niet bewezen hebben gezien dat het veilig is, sturen ze Dat Stemmetje op ons af: “Zou je dat nou wel doen..?”

En als we niet heel bewust zijn van ons eigen gedrag, luisteren we er nog naar ook.

Gelukkig heb ik veel geleerd van de TCM in de afgelopen jaren. Ik ben bewust. Ik weet dat angst bij Water hoort, één van de vijf elementen uit de TCM ofwel Traditional Chinese Medicine.

En ik weet dat de beste manier om Water in balans te krijgen en te houden, is ervoor zorgen dat ik me niet laat opslokken door angst.

Kijk je angsten aan. Bedenk je wat het ergste is wat er kan gebeuren. En stap er dan bewust langsheen. Dank voor de waarschuwing, ik weet wat ik doe.

Ja. Ik weet wat ik doe. Mijn aanbod veranderen komt niet vanuit het niets. Het is de logische volgende stap na jaren van werken aan mijn skills, mijn kennis en kunde en ook de logische stap na het luisteren naar mijn cliënten. Ik weet wat ik doe.

Ik bedank mijn angst en stap er overheen. Mijn hand zakt naar beneden. Mijn vinger drukt op ENTER. Mijn nieuwe aanbod staat online.

www.wellwishing.nl/amuleteigenwij

En

www.wellwishing.nl/tcm-voor-masseurs

 

Zie ik jou daar?