De helende werking van Doen Waar Je Blij Van Wordt

Wat een vrolijkheid op dat bekkie he… 🥰

Als er één ding is dat ik dit jaar als Grote Les aan het leren ben, dan is het wel Doen Waar Je Blij Van Wordt, en het belang daarvan voor zowel jou als iedereen in je omgeving.

Want als jij doet waar je Blij van wordt, zit je in je flow. En als jij in je flow zit, trek je anderen om jou heen mee die positiviteit in. En volgens mij kunnen we daar in deze bizarre Corona tijden wel wat meer van gebruiken…

Op de foto zie je mijn hond Tiana en zij leert mij zoveel over Zorgen dat je Doet waar je Blij van wordt. Ze heeft geen ingewikkelde agenda en doet geen moeite voor dingen die zij het niet Waard Vindt om energie in te stoppen. Daar leer ik echt veel van.

En als we het hebben over Waar Ik Blij Van Word, dan hebben we het – op werkgebied- over de TCM , die geweldige holistische kijk op het leven, en we hebben het over lesgeven.

Dus het is helemaal niet zo raar dat ik na een aantal jaren van therapie geven, inzichten verkrijgen en studieboeken doorgraven, méér dan genoeg materiaal bij elkaar heb voor een eigen opleiding.

Mijn nieuwste Blij komt dan ook van alle voorbereiding voor het geven van de lessen van die opleiding, Magisch TCM:
Het schrijven van het boek waarin ik sprookjes vertel om de werking van de TCM te verduidelijken.
Het maken van werkbladen die, allemaal bij elkaar verzameld, een dijk van een naslagwerk gaan vormen voor mijn studenten.
Het tekenen van de cover van het boek. Ik heb in geen tijden meer getekend en ben er dus aardig “roestig” in. Maar leuk vind ik het wel!

Volgende stap in dit verhaal: bekendheid geven aan de opleiding. En dat is dan weer eng 🤣.
Dus ben ik regelmatig alvast aan jou, lezer van mijn blogs, aan het vertellen over Magisch TCM, zodat het wat minder eng wordt. En leuk wordt. Want als het leuk is dan is het iets Waar Ik Blij Van Word.
En daar waren we naar onderweg toch?

Daarom. Magisch TCM. Mijn opleiding voor jou. Voor een magisch leven, je eigen leven, of via je therapie of coaching praktijk voor je cliënten.
Ik word er blij van. Jij ook?

thank you for choosing our airlines

“Thank you for choosing our airlines, fasten your seatbelts we’re going to be landing in a few minutes”…iets in die trant had ik nu bijna moeten horen.
Hieraan voorafgaand hadden een dag vol zenuwen – Heb ik alles? Waar is mijn paspoort? Moet ik nog wat anders meenemen?- en een veel te korte nacht moeten zitten, gevolgd door een gezellige rit samen met Mariëtte, en haar of mijn man want de een zou ons naar het vliegveld brengen. De ander zou ons dan maandag weer ophalen.

Vandaag zouden we eerst ons appartement in Rome opzoeken, even bijkomen en dan de omgeving van ons appartement verkennen en alvast naar het conventieterrein gaan om ons aan te melden. Dat zou een rij schelen en veel tijd, morgen.
Twee dagen conventie zouden volgen en nog een dag sightseeing in een stad die we allebei niet kennen maar waar iedereen van zegt dat je er heel wat langer dan een dag in kan rondzwerven.

Ach nou ja, nu hebben we een jaar extra om ons voor te bereiden, want de conventie is uiteraard verplaatst.
De stress die vooraf gegaan zou zijn, mis ik niet, de interessante conventie dagen des te meer.

Ik houd ervan om informatie tot me te nemen over onderwerpen die mij interesseren. Zo was er vorig jaar een onderzoeker die helemaal enthousiast was over de eerste resultaten van zijn onderzoeken. Als je nog niet enthousiast was, zou je het door hem wel worden! En een arts die er niet voor terugdeinst om etherische oliën in te zetten naast medicijnen en om een teveel aan medicijnen te voorkomen. Geweldig!
De verwachtingen voor de volgende conventie zijn hooggespannen, juist door de sprekers van vorige conventie.

Hoe ga je dan de tijd tot aan die volgende conventie vol maken? Want dat is nog een jaar. Eigenlijk heeft die vraag zichzelf al een tijdje geleden beantwoord.
Want informatie tot je nemen is één ding, er vervolgens wat mee doen is heel wat anders. Wat mij betreft is het extra belangrijk om er niet gewoon iéts mee te doen, maar ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen deze kennis ook kunnen krijgen en er mee kunnen gaan werken. Voor zichzelf of voor een ander.

Daarom zet ik dit jaar de volgende stap in mijn levenscarriere: ik geef les! En ik ontwikkel mijn eigen lesmateriaal.
Het boek met ondersteunende verhalen over de TCM is bijna klaar, het lesmateriaal is al lang af. De data zijn vastgelegd. Accreditatie bij alvast één van de overkoepelende beroepsorganisaties is aangevraagd en goedgekeurd voor bij- en nascholing! Waar er één over de dam is volgt de rest.
Dit betekent dat we van start kunnen!

De komende tijd wordt de website aangepast en verduidelijkt waar het om de #opleiding gaat en er gaan advertenties komen om bekendheid te geven aan de opleiding. Leuk en spannend!

Voor wie is die opleiding dan? De doelgroep is #therapeuten en #lifecoaches die graag met een #holistische basis, de #TCM willen werken. Of misschien wil jij wel leren wat je met de TCM kan om daarna te beslissen wat je met die kennis gaat doen: therapeut of coach worden of binnen je eigen gezin gebruiken?

Hoe dan ook, we gaan er vol in!
Klinkt dit als perfect voor jou? Ben jij er klaar voor om je eigen kennis en kunde te combineren met een stevige holistische basis?
Kijk dan vast op www.wellwishing.nl/opleiding of stuur mij een pb met je vraag.

Dus als ik me volgend jaar druk loop te maken over of ik wel alles ingepakt heb, en later als ik de dankwoorden van de piloot hoor, kijk ik niet alleen vooruit op een heerlijk conventieweekend, maar kijk ik ook terug op de geweldige start van deze prachtige nieuwe opleiding en de mensen die dit avontuur samen met mij aan zijn gegaan. Ben jij erbij?

Irritatie?

Ineens is iedereen irritant, heb je die grap nu wel vaak zat gehoord, erger je je aan het geluid van buiten. Iedereen om je heen kan een snauw krijgen. Alsof dat oplucht. Was ‘t maar zo’n feest.
En als je bij jezelf nagaat waarom, dan heb je geen idee. Er is niets specifieks gebeurd waar je zo chagrijnig van kan zijn geworden.

Hormonale buien … wie kent ze niet? Toch herken ik ze bij mijzelf vaak pas rijkelijk laat.
Ik heb er niet maandelijks last van maar kan er af en toe ineens flink door aangevallen worden.
Ja, dat voelt echt als een aanval. Ineens ben je jezelf niet meer maar een zeer bitchy variant ervan. Niets is niet goed niet. Iedereen is vervelend. En tegelijkertijd roept een stemmetje in jezelf dat de rest van de wereld exact hetzelfde is als gisteren en dat jij degene bent die zich nu anders gedraagt 🙈.

Het weten dat je ergens last van hebt is nog niet hetzelfde als een oplossing hebben.
En daar gaat deze posting over. Oplossingen die je uit kan proberen omdat ze mogelijk ook jou helpen.

Het eerste wat we moeten vaststellen is of jij last hebt op zo’n moment van hetzelfde of iets anders als ik. Hormonale buien zijn er in vele soorten en maten en komt bij jou verdriet naar boven in plaats van irritatie , dan heb jij mogelijk een andere aanpak nodig. Daar wil ik je graag bij helpen. Onderstaande, alhoewel niet erg om uit te proberen, zal waarschijnlijk niet jouw gehele probleem tackelen. Probeer het dus vooral uit en pb me als het onvoldoende doet.

Irritatie dus. Ik zal je de waaroms besparen en direct doorgaan naar de oplossingen. Die liggen in een drietal dingen die je de volgende keer dat jij ze zo geïrriteerd voelt, terwijl je weet dat dat je hormonen aan het woord zijn, gaat doen.

Het eerste is dat twee punten gaat masseren. Zachtjes, zoals we dat altijd doen als ik je een massage uitleg. Het eerste punt zit op je voet, daar waar de voet over gaat in de tenen, en dan tussen de grote teen en de eerste teen daarnaast in. Het zou best wel eens een beetje brandend aan kunnen voelen als je daar zachtjes masseert. Houd dit een minuutje vol, tenzij je het echt vreselijk vindt, dan niet uiteraard. Het tweede punt zit op je pols. Aan de kant van de duim. Je hebt zo’n knobbel op je pols zitten, vaak vooral bovenop je pols zichtbaar, maar aan de zijkant voel je hem ook. Daar op de zijkant ga je zachtjes met ronddraaiende bewegingen masseren.

Het tweede dat je doet, kan je mooi combineren met het eerste, want als je ze tijdens de massage inwrijft, wordt het resultaat groter. Ik heb het uiteraard over de inzet van etherische oliën. In dit geval ga je voor een combinatie van een grondende olie zoals vetiver, een ontspannende zoals lavendel, en een oppeppende citrus zoals wild orange. Meng ze met een beetje kokosolie voor betere opneembaarheid. Doe eerst een beetje van dit mengsel op je handpalmen en maak een kommetje van je handen om je neus. Diep inademen.
Daarna kan je het mengsel onder de voeten en op de polsen smeren, of je gebruikt het voor je massage van de twee eerder genoemde punten. Beide doen mag ook.

En het derde klinkt nog het meest als ‘duh’ als je het zo leest en toch is het heel belangrijk. Zoek en vind afleiding. Je weet de oorzaak, je hebt nu gedaan wat je kon om het verhelpen, maar je hoeft niet lijdzaam af te gaan zitten wachten tot het over is. Ga iets medium- actief doen. Dus geen hardlopen of wielrennen want dat put uit. En een boek lezen is heerlijk, maar je zet er niet lichamelijk iets mee in beweging dus zodra je je neus uit het boek haalt, is je irritatie waarschijnlijk terug. Dus ga wandelen, wat yoga oefeningen doen, een eindje fietsen. Lichte beweging die de energie verspreidt en je zinnen verzet.

Laat je me weten of het jou net zo goed helpt als mij?

Een boek?!

“Je zou een boek moeten schrijven” zei iemand tegen mij toen ik vertelde over mijn idee om niet gewoon les te gaan geven in mijn passie, maar die lessen in verhalen te gaan vatten.
De blik die ik zijdelings op deze vriend wierp was niet onaardig maar toch genoeg om hem spontaan zijn mond te laten houden en niet eens meer uit te laten spreken dat ik dat blijkbaar een onzinnig idee vond.

Het kan raar lopen in een leven, en terwijl we inmiddels bijna gewend raken aan een nieuw woord voor het woordenboek, de anderhalve meter cultuur, -ok dat zijn drie woorden dus het is een begrip en geen woord- , vormen zich bij mij heel wat meer woorden tot verhalen dan de oorspronkelijke vijf of zes die ik in gedachte had voor mijn opleiding.
Gezellig stoeiend met ideeën en uitvoeringen, met karakters en landschappen, ben ik niet in staat om me te houden aan dat oorspronkelijke plan.

En dan, vanuit het niets, plopt het als een zeepbelletje in mijn hersenen, vuurwerk verlicht de zeepbel in allemaal extra mooie kleuren. Het idee is briljant!

Wat nou als je het wat groter aanpakt, de hele opleiding van twee jaar in verhalen vat in plaats van alleen de elementenleer en het dan meteen als verhalenbundel uitgeeft? Een boek?… Dan hoef je je studenten meteen niet zo’n lullige reader in handen te drukken. Een boek ziet er wel effe wat beter uit he.
Dat ik daar niet eerder opgekomen ben.

Dan bedenk ik me dat ik niet zo heel lang geleden precies dat idee nog zonder pardon neergemaaid heb. De man met de zeis was er niets bij. Wat een waardeloos plan leek het toen nog.

Dus het kan raar lopen. Daarom zegt men ook: Niet verder vertellen. Gewoon doen alsof het de bedoeling was.
En in de tussentijd vrolijk doorschrijven.

De opleiding start in september dus het boek moet dan al lang en breed af zijn.
Dat wordt doorwerken dus!

Iemands nog andere leuke ideeën die ik omver kan zwiepen? Wie weet wat voor leuke resultaten er uit voort komen….

niet overleven

Ik wil niet overleven, ik wil léven. Dat is toch veel beter?!?
Ik leef de laatste maanden volgens een principe dat mijn energie laat stromen en dat nu, juist in deze onzekere tijd, mij helpt om overeind te blijven. Sterker, het helpt mij vooruit.

Ja, wat er op het plaatje staat is de kern. Energie laten stromen. In tegenstelling tot hoe dat klinkt, is dat helemaal niet zweverig of “iets waar je in moet geloven “, nee tastbaarder gaat juist haast niet.

Normaal hebben we de shiatsu therapeut die helpt om je energie beter te laten stromen. We kunnen echter nog wel wat méér doen. Want energie is niet alleen materieel. Het is ook je gedachten en je emoties. En die liggen aardig overhoop momenteel, of niet?

Zo maar de knop omzetten? Natuurlijk valt dat niet mee.
Ik heb mijn inkomen van respectabel naar NUL zien gaan in één dag.
Mijn agenda staat vol met doorgestreepte afspraken.
De einddatum van de (semi)lockdown wordt opgeschoven.

Als ik dit als startpunt van iedere dag en ieder moment moet nemen, jongens dan wordt het niet veel meer he…

Dus wat doe ik dan?
Tsja dat klinkt heel klein en simpel en makkelijk en geloof me, het kost een hoop werk, houdt niet op en is iets waar je constant aan blijft bijsleutelen .
Maar het werkt wel.

Het is iets wat je actief gaat doen in plaats van passief over je heen te laten komen, terwijl we gewend zijn aan het passieve. Maar nu ga je het zelf actief DOEN.

We gaan Doen waar we Blij van worden.

Zo simpel? Ja. Zo simpel.
Ik heb een lijst gemaakt en die lijst verandert per dag, er gaan dingen af, komen nieuwe dingen bij, maar het is een lijst.
En op die lijst staan alleen maar dingen die niet alleen nog gedaan moeten worden, maar die ik potentieel ook nog leuk zou kunnen vinden. Schoonmaken kan er ook op staan want het geeft een heel goed gevoel om iets wat te vies wordt, ineens weer schoon te zien 😄.
Het zijn heel verschillende dingen die op die lijst staan. Verhalen schrijven. Filmpjes opnemen. Tekenen. In de tuin werken. Schoonmaken.

Allemaal dingen die ik Zou Kunnen Doen.
En ik doe er Niets van.
Tenzij ik écht denk JA daar heb ik nu zin in. Dan wel. En dan doe ik het ook met volle overgave. En plezier.
En heb ik geen zin meer? Dan stop ik.

Wat heeft dit met shiatsu te maken? Plezier hebben laat je energie beter stromen dan bijna alle andere dingen die je kan bedenken.
En als je energie zo goed als mogelijk stroomt, ben je zo goed als mogelijk beschermd voor wat we binnen de TCM “invloeden van buitenaf” noemen. En dat is alles wat je lichamelijk of geestelijk ziek kan maken.
Reden genoeg dus om datgene te doen waar je blij van wordt.

Doen wat bij je past

“Heb jij eigenlijk ook mannen in je praktijk? Is het niet zo dat mannelijke therapeuten zowel mannelijke als vrouwelijke cliënten krijgen en vrouwelijke therapeuten alleen vrouwen?”

Het overgrote deel van mijn cliënten is vrouw. Dat is bij mij altijd zo geweest. Op mijn website laat ik merken naast veel kennis ook op gevoel te werken. Daar komen vaker vrouwen dan mannen op af.
De mannen die bij mij komen zijn blijvers, daar ben ik trots op, dat mag je best weten.
Dat betekent namelijk dat wat ik doe voor een groter publiek interessant is dan diegenen die zich in eerste instantie aangesproken voelen.
De mannen zijn meestal doorverwezen door hun vrouw: “ga jij nou ook maar eens, het zal je goed doen!”
Zij komen dus niet zo maar uit zichzelf.

Vrouwen wel.
Gelukkig maar voor mij natuurlijk, anders zou ik niet kunnen doen wat ik zo graag doe.
De vraag over de sexe van mijn clientèle kreeg ik op Internationale Vrouwendag. Inmiddels was dat alweer gisteren.
Een dag waarop we het vrouw- zijn omarmen.
Ons vrouw-zijn omarmen… Wat dat precies betekent, verschilt per persoon.

Wat mij betreft is het een dag van bewustwording.
Wat vind jij belangrijk en hoe ga je dat vorm geven, past die vorm bij jou?

Dit klinkt niet specifiek vrouwelijk misschien. Het is een feit dat onze leefomgeving behoorlijk man- gedomineerd is, en dat zit volledig in ons denken geïntegreerd.
Hier zit trouwens al een aantal jaren beweging in en ik heb goede hoop dat de generaties na ons veel beter in staat zullen zijn om de méns te beoordelen op capaciteiten in plaats van de vrouw of de man. Eigenschappen hangen niet aan mannelijk of vrouwelijk maar aan een persoon. “Krachtig” krijgt dan een heel andere betekenis.

Voor mij en mijn bedrijf betekent bewustworden, dat ik het meest bereik , zowel één op één als in groepen, als ik helemaal mijzelf ben. Als ik loslaat wat ik denk wat een ander van mij zou willen of verwachten en in plaats daarvan datgene doe waar ik zelf het meest blij van word.

De bewustwording dat anderen naar mij kijken om waar ik plezier in heb, dat mijn ogen gaan glimmen en dat er een grijns op mijn gezicht komt als ik uit mag leggen hoe de Traditional Chinese Medicine (TCM) in jouw voordeel gaat werken.

Het maakt mijn leven makkelijker maar ook lastiger want ik kan nu niet meer ‘gewoon maar’ een programma afwerken: iedere keer moet ik mijzelf afvragen of ik nog steeds doe waar ik zelf het meest blij van word! Doe ik dat niet dan doe ik zowel mijzelf als mijn cliënt te kort!

Voor jou als mijn (toekomstig) cliënt betekent dit dat Internationale Vrouwendag er aan bijdraagt dat jij de best mogelijke therapie of scholing krijgt van mij zoals die voor jou op dat moment mogelijk is. Wauw.
Doen wat ik het liefste doe is dus niet iets egoïstisch maar is zorgen dat ik met de grootste liefde en plezier werk aan en met jou.

Ik verwacht niet dat ik ineens veel meer mannen in mijn praktijk ga krijgen maar als dat op enig moment wel gebeurt dan zal dat betekenen dat mijn energie en plezier in mijn werk voor meer mannen aanstekelijk is. En ook dat is prima.
Ik ga niet wachten op dat moment of daar naartoe werken: ik werk aan, zoals schrijfster Daniëlle Pasma het een tijdje terug benoemde, Rücksichtslos Jezelf zijn. Daar doe ik jou en mij het meest recht mee.

Nieuwsbrief maart en lente

De lente zit stevig in mijn bol, wat wil ik je daar graag méér over vertellen!! Dus hier komt ie

… tromgeroffel…

Word ik toch “zo maar” gevraagd om op een congres te komen spreken!

Wel potjandorie hoe leuk is dit?!?
Ik bubbel er helemaal van, zo leuk vind ik dat.

Moet je je voorstellen. Je begint met veel lezen. Zelfstudie doen op een onderwerp dat je mateloos interesseert , de Traditional Chinese Medicine.
Dan ga je workshops (5 maart) en cursusdagen (juni) organiseren omdat je merkt dat veel meer mensen geïnteresseerd zijn in dat wat jij uit hebt lopen zoeken. Vervolgens ga je nog een stap verder en ga je zelf verhalen schrijven waarin de verschillende aspecten van deze pittige leerstof vanzelf meer gaan leven en duidelijker worden, het wordt er echt makkelijker te begrijpen door!
En dan… mag je ineens voor allemaal professionals gaan staan!

Dit is een typisch gevalletje van “ik wist niet dat ik dit op mijn wensenlijst had staan maar de wens komt nu wel mooi uit!”

Lees verder op deze link . Hierin vind je ook alle info over de komende workshops em cursussen!

Schoolreis

“Daaaag! Veel plezier!!” Zwaaizwaai. Daar gaat ie. Kind gaat op buitenlandreis met school. Superspannend! Voor hem? Mwah. Voor moeder? Jazeker!

Zoon gaat allemaal dingen doen die hij vreselijk leuk en interessant vindt. Hij is gek op de stad waar hij heengaat, ze gaan een Grote Musical bekijken en nog meer dingen doen die hem op het lijf geschreven zijn. Nee hij gaat zich niet vervelen.

Ik merk dat ik het als moeder wat lastiger vind. Natuurlijk heb ik zelf goede herinneringen aan mijn eigen buitenlandreizen met school, maar je kind laten gaan is toch anders he….

Gelukkig kan ik mijn vakkennis uitgebreid inzetten zowel voor mijn zoon als voor mijzelf:
Zoon krijgt voor alle zekerheid een buik-roller mee en magneetbolletjes voor op de polsen, beide tegen wagenziekte .
Zelf ga ik gebruik maken van de werking van de zwaar geurende bloemen- oliën, die helpen mij met minder de bezorgde moederkloek- op- afstand uithangen. En ik ga zorgen voor een gepaste hoeveelheid beweging: het element aarde komt deze week fors in het gedrang. Daarbij horen maag, piekeren en spieren. En grappig genoeg kan je het piekeren verminderen door je spieren een beetje in beweging te zetten. Dat ga ik dus doen.

Dus nu bestaat de komende week uit het controleren van berichtjes; of we hier en daar een update of een foto krijgen, via school of van kind zelf. Ik verwacht niet al te veel berichtjes. En nee dat vind ik niet erg: hoe minder berichtjes er rechtstreeks van hem komen, hoe groter de kans dat hij zich verschrikkelijk goed vermaakt.

Ik ga zo eerst een lekkere wandeling maken samen met de hond. De spieren in beweging zetten. Lekker in de bloemengeur. Zo kom ik de week wel door. Kind gaat zich hoe dan ook prima vermaken op zijn reis.
Ik wens ons allemaal een heerlijke week toe.

Twee jaar geleden, op de laatste dag van de kerstvakantie, riep ik triomfantelijk: “joehoe! Ik ben nog helemaal niet ziek geworden deze herfst en winter!”.
Drie dagen later bestonden mijn geluiden uit snotter, kuch, hoest, blubber.
Rillend lag ik op de bank onder een dekentje. Griep.
Wat voelde ik mij in de maling genomen. Lekker dan.

Toch was er een lichtpuntje: daar waar ik normaal tenminste twee weken volledig gevloerd was en daarna nog op moest knappen, stond ik nu na een week weer fris en fruitig op! Wat ik in de periode daarvóór gedaan had, werkte dus!

De griepgolf komt eraan. Ongeacht of de griep een biernaam heeft of niet, de griepgolf gaat komen. Ieder jaar gebeurt het weer: denken of hopen dat je de dans ontspringt, opgelucht zijn, ziek worden. Herhaal.

Zet een zaal vol met mensen in hetzelfde virus en een deel zal heftig ziek worden, een deel alleen flink verkouden en een deel heeft nergens last van.
Wie bepaalt nou of je ziek wordt of niet?

In mijn zoektocht naar hoe ik ervoor kan zorgen dat ik niet ziek word, ga ik uit van het holistisch principe van de TCM (Traditional Chinese Medicine).
Het grappige is dat ik bij al mijn zoeken naar concrete oplossingen, tot de ontdekking kwam dat ik mij zo op details richtte dat ik het grote beeld niet zag: Het leven is een cyclus en alles herhaalt zich. Daarmee kunnen we ons al maanden van tevoren beginnen te wapenen tegen een nieuwe griepgolf.
Met dit in gedachten wordt het ineens een stuk makkelijker; ik pas mijn kennis over het leven volgens de seizoenen en de elementenleer toe op de situatie die ik probeer te voorkomen.

Vóór ik ziek word, hopend hiermee tot de groep te behoren die hooguit verkouden wordt en misschien wel helemaal niet ziek, zorg ik voor mijn weerstand. Ik maak mijn darmen schoon en stimuleer mijn lever. Ik neem probiotica, gember en citroen, doe de Cleanse & Restore en was mijn handen. Ook smeer ik ze in met On Guard essentiële oliemix en kom niet aan mijn neus en ogen.

Gaat het toch fout, dan eet ik tijdens de verkoudheid licht verteerbaar maar wel voedzaam. Denk aan oma’s kippen/groentesoep. Neem zo weinig mogelijk energie van je lijf af met je eten zodat je lijf alle energie kan zetten op het vechten tegen het virus.

Nadat de griepgolf voorbij is ga ik mijn lijf voorbereiden op de volgende aanval: Cleanse & Restore.Ja, dan al. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om de kwalitatief hoogwaardige vitaminen en mineralen die bij dit programma horen, het hele jaar door te nemen.

Het lichtpuntje van twee jaar geleden werd vorig jaar bevestigd, toen ik iedereen om mij heen heftig ziek zag worden en zelf maar een paar dagen ziek was.
Het kost niet veel aanpassing aan mijn dagelijkse routine om op deze manier aan mijn gezondheid te werken.

En jij, wat doe jij om gezond te blijven?

Ik mis de kou?!? Een haat-liefde-verhouding

Ik mis de kou?!
Ja echt, ik mis de kou.
Het wil nog niet echt winteren.
En nou zou je denken dat iemand als ik, die slecht tegen kou kan, daar blij mee zou zijn. Maar nee.

Nee ik ben ervan overtuigd dat, tenzij je fysiek totaal niet in staat bent om “klappen” op te vangen, je lichaam heel bij is met de oefening die verandering van temperatuur biedt.

Net als dat de natuur gebruik maakt van de seizoenen om te bepalen wanneer je je terugtrekt in je wortels (of bij dieren je holletje) en wanneer je weer tevoorschijn komt om uitbundig te gaan bloeien (jongen te krijgen, als je een diertje bent), zo maakt ook ons lijf gebruik van de verschillen in het weer.

Ook wij trekken ons met heftige koude in feite dieper in ons eigen lijf terug. Tegelijkertijd wordt je lijf getriggerd om alles aan bloedvaten en andere energiesystromen goed áan te zetten, want koude bestrijd je met warmte en dus moet je warme bloed goed alle uithoeken van je lijf kunnen bereiken.

Oosters gezien zet je hiermee ook je verdedigingslinie op/ in de huid aan, de eerste en beste barrière tegen ziekte.En deze werkt samen met de longen, ook zo’n belangrijk stuk van je barriére tegen ziek worden.

Dus met het uitblijven van heftige koude, krijgt je lijf niet de oefening die het nodig heeft om zichzelf in optimale conditie te houden.

Nou is mijn oplossing niet dat je in je ijskast kruipt, maak je geen zorgen.

Maar zorg er wel voor dat je je lijf in beweging zet: Als de natuur het niet doet, dan zal je het zelf moeten doen.
Het bloed in beweging krijgen kan op meerdere manieren.
Je kan gaan wandelen, fietsen, sporten, op een tempo dat nét wat hoger dan comfortabel ligt. Dat laat het bloed goed stromen.

Of je gaat ademhalingsoefeningen doen.
De ijs-man Wim Hoff , zoek hem maar eens op op het grote web, maakt gebruik van een eenvoudige maar effectieve techniek die zorgt voor meer zuurstof in het bloed en een betere doorbloeding.
Er staan filmpjes met uitleg van de techniek verspreid over het web.
Ook dit bereikt ons doel.

Misschien komt de kou nog, het kwam de laatste jaren wel vaker pas laat, en dan kunnen we alsnog naar buiten om ons lichaam “zijn ding” te laten doen in de kou.
En zo niet, dan hebben in ieder geval zélf er alles aan gedaan om ons lijf op orde te houden, iets wat we straks in de lente keihard nodig hebben!

Wil je meer hulp? Dan ben je uiteraard van harte welkom bij WellWishing en dan gaan we samen ervoor zorgen dat jouw afweer op een voor jou zo goed mogelijk punt komt, met shiatsu en met oliën en TCM-tips.