De mooie kanten van Hout

“Nou dan niet, laat ook maar!” Met een klap knalt de deur dicht. De stampende voeten op de trap laten exact weten op welke trede de puber nu is. Harde muziek klinkt even later van boven. Nog weer tien minuten later komt dezelfde puber fluitend naar beneden voor wat drinken. Hij geeft zijn moeder een kus op haar wang en met een “doei!” vertrekt hij fluitend naar een vriend.

Hout op zijn best. Dat is de puberteit. Het was lange tijd ook mijn enige visie op Hout. Heftig, snel in de emoties, boze buien… hoe typerend voor een gezonde puber het ook mag zijn, als element uit de Chinese elementenleer moet ik je zeggen dat het niet mijn favoriet was.

Hout was voor mij lange tijd een lastig element om te doorgronden. Als confrontatiemijdend persoon schrok ik direct terug de heftigheid van Hout, de frustratie en woede. Niet dat ik ze niet ken natuurlijk, maar ik vind ze heftig als de emotie niet van mijzelf is.

Toen ik per element begon met me inleren, ging ik kijken wat zo’n element nu allemaal inhoudt. Hoe ik die kennis kon verdiepen naar echt snappen in plaats van het papegaaien wat ik in een boek of les geleerd heb.

Ik had direct een “band” met een van de andere elementen, Aarde, wat niet zo vreemd bleek want ik ben een behoorlijk Aardig persoon (ja ik maak de flauwe grap heel expres). Ik ben een denker, heb een analytische geest, en mijn snoep-eten is zoet, niet zout of hartig.

De manier waarop de spreiding in de emoties die bij Aarde horen tot stand komt, waarbij rustig en helder nadenken kan vervallen tot piekeren en zelfs manisch gedrag, kwam op mij heel logisch over. Ik zag meteen hoe de plek in het midden van de elementencirkel bij Aarde hoort en hoe dat zowel in onszelf als in relatie tot anderen ervoor zorgt dat als je goed in je vel zit, je een rots in de branding bent. Standvastig. Betrouwbaar.

Hoe anders was dat met Hout. Zeer beweeglijk, zonder grenzen, intens. Uitmondend in frustratie, woede en zelfs wrok, pfoe dat is nog eens een ander verhaal!

Ik zocht wel de standaard feitjes bij elkaar maar hield het verdere uitzoekwerk nog maar even op afstand.

Tot het moment dat ik me realiseerde dat, juist door dit onderzoek niet te doen, ik mijzelf klein hield.

Als iets je triggert zoals het element Hout bij mij deed, dan is dat een uitnodiging om te kijken wat er aan de hand is en hoe dat anders kan. Dus een bewustwording, een zucht en een wil om echt te snappen wat de elementen mij te leren hebben later, dook ik dieper in het element Hout.

Wat een mooie reis werd dat! Dacht ik dat Hout alleen maar heftig en intens is zoals de puber en daardoor misschien wel niet voor rede vatbaar en geneigd om ruzies met de vuisten op te lossen, zag ik nu ineens andere kanten van Hout.

Hout blijft perfect in het moment. In het nu. Daarom is ie het ene moment kwaad en slaat ie erop en gaat ie het volgende moment met dezelfde persoon die hij net nog een beuk gaf een biertje drinken.

Op andere momenten zijn dit degenen die onaangedaan door heftige tijden komen. Dit zijn de managers die volledig koel blijven in het heetst van de strijd en perfect weten wat er moet gebeuren, wie het moet doen en ze weten dat ook nog eens over te dragen.

Ik bleek zonder dat ik het doorhad een geweldig Hout voorbeeld in mijn omgeving te hebben. Zo eentje waarvan ik niet snap hoe die persoon tot de keuzes kwam die die nam. Zo eentje die zich in situaties manoeuvreert waar ik gillend van weg zou rennen. En die er dan fluitend doorheen rolt zonder zelfs maar in zweet uit te breken.

Hout maakt het allemaal niet uit.

Hout bleek zoveel meer dan de opvliegende puber die de eerste indruk zo mooi beschrijft.

De flexibiliteit die gezond Hout laat zien, slaat bij ongezond Hout om in stuiter- gedrag. Daar waar gezond Hout letterlijk met alle winden mee kan waaien, kan ongezond Hout niet anders dan barsten. En waar een ander door de bomen het bos niet meer ziet, draait gezond Hout zijn hand niet om voor vier taken tegelijk…

Dus ja, Hout. Een heftig en intens element.

Maar wat een kracht! Ik geloof dat ik er af en toe maar eens een voorbeeld aan neem.

 

#Hout #puberteit #woede #frustratie #heftig #5elementen #veranderingsfase #goedeeigenschappen

Pijn? Blokkade!

“Ik weet het niet hoor, ik heb al vaker massages gehad maar de pijn komt steeds terug.”
Herkenbaar?

Dan is er meer aan de hand dan alleen wat spanning die vastzit.

Met iedere massage stuit je op blokkades. Dat zijn de pijntjes en stramheid die je wegmasseert.
Die blokkades kunnen op verschillende niveaus van ons bestaan zitten, op het fysieke, mentale en op zielsniveau.

Een blokkade doet pijn. Fysiek of mentaal.

Een blokkade is niets meer dan het versperren van de weg. Zoals een bever een zeer effectieve dam bouwt en een ongeluk de voortgang op de snelweg effectief kan blokkeren, zo kunnen gebeurtenissen uit het directe en het verre verleden blokkades creëren in je lijf.

Door te masseren help je blokkades die klaar zijn om te vertrekken, te verminderen en op te lossen.
Dit is waarom een massage bij spierpijn zo heerlijk is.

Als de blokkade je nog iets méér te vertellen heeft dan ligt dat anders.

Zie het als de weg die afgesloten is in verband met een ongeval verderop. Als je die afsluiting -de blokkade- weghaalt is het ongeluk nog niet noodzakelijkerwijs opgeruimd. Rijd je dan toch door, veroorzaak je meer problemen en mogelijk een nieuw ongeluk.

Zorg je er voor dat je eerst het ongeluk opruimt en daarna pas de versperring verwijdert dan heb je de blokkade effectief aangepakt.
Het verkeer kan weer veilig verder.

Stel dat de oorspronkelijke blokkade je heel veel te vertellen heeft en nog niet klaar was toen je alles opruimde, dan krijg je hetzelfde effect als bij een onveilig kruispunt waar ongeluk na ongeluk blijft gebeuren tot de overheid ingrijpt en het kruispunt opnieuw inricht.

Je merkt dat je klacht steeds terugkomt en met een beetje pech mettertijd steeds erger, heftiger of uitgebreider wordt.

Door alleen te masseren blijf je op het niveau van de verkeersagent die mag puinruimen.

Door er als therapeut naar te kijken, de wegen zelf goed in beeld te brengen- dat zijn de meridianen in het lijf in plaats van de snelwegen en andere wegen buiten – kunnen we samen het onderliggende probleem aanpakken, de infrastructuur verbeteren en daarmee zorgen dat het probleem, de blokkade, niet steeds weer opnieuw terugkomt of een nieuw probleem creëert.

Daarom heet het shiatsu therapie in plaats van shiatsu massage.
Van welke wegversperring of terugkerende file wil jij af?

Nee!!

Nee.

Nee ik doe dat niet.
Nee ik kom niet.
Nee ik wil niet.

Nee zeggen klinkt simpel. Maar schijn bedriegt.

Echt simpel en puur “nee” zeggen is iets anders dan boos “NEE !!” schreeuwen.

Echt simpel en puur “nee” zeggen is iets anders dan allerlei redenen aanvoeren waarom je eigenlijk niet wil.

Echt simpel en puur “nee” zeggen is iets anders dan aangeven dat je vandaag niet kan.

Echt simpel en puur “nee” zeggen vergt, als je het nooit goed geleerd hebt, moed.

Echt simpel en puur “nee” zeggen werd ons in veel gevallen al jong afgeleerd.
Óf het werd eruitgeslagen ‘omdat het brutaal is tegen te spreken’, óf het Nee zeggen werd je afgeleerd door je op een andere manier te laten voelen dat jouw Nee niet ‘kan’.

Het hoeft niet altijd om grote en heftige voorvallen te gaan. Veel kleintjes doen samen precies hetzelfde.

Het lastige is dat onze hersens met hun lerend vermogen al deze ervaringen bij elkaar optellen zonder dat wij het doorhebben.

Zo kan het gebeuren dat je je in een situatie bevindt waarin je – achteraf gezien- best Nee had kunnen zeggen. Dat dat beter voor je was geweest. Veel beter zelfs.
Maar dat dat geen moment in je opkwam omdat al die kleine steken in het verleden geleid hebben tot het afsluiten van het pad in de hersenen dat leidt tot het zeggen van Nee.

We geven onszelf graag achteraf op de kop. Waarom zei ik niet gewoon dat ik dat niet wilde? Waarom gaf ik toch weer toe?

Hoog tijd dus om te oefenen met Nee.

De mooiste Nee’s zeg je in alle rust en vol vertrouwen. Zo kom je het duidelijkst over. De ander voelt intuïtief aan dat je het meent.
Lukt dat nog niet dan kan het bevrijdend werken om toch maar te oefenen met een boze of gefrustreerde Nee. Oefening baart kunst tenslotte en het einddoel is om het ‘Nee zeggen’ te kunnen doen wanneer het hoort en niet pas als het eigenlijk al te laat is.

Nee als woede uitbarsting hoort bij Hout. Het helpt je om mensen uit je buurt te krijgen die fors over jouw grenzen gaan.
Nee als rustige uiting hoort bij Water. Vol vertrouwen in jezelf en de ander leg je je grens neer, er van uitgaande dat de ander die respecteert.

Oefenen met Nee bij Hout lucht op, eerlijk is eerlijk. Toch is het op de lange termijn beter om vanuit Water met Nee te werken.

Nu we in de Houttijd zitten, is het goed om ons te realiseren dat we de keuze hebben hoe we met Nee om willen gaan.
In de eerste plaats is het goed om je te realiseren dat er werk aan de winkel is. Daarna komt de keuze ‘hoe’.

Hiervoor geef ik je iets in overweging:
Je kan keihard werken aan zo hard mogelijk Nee leren zeggen, en soms is dat exact wat je nodig hebt.
Maar.
Door keihard te werken aan Ja, werken we óók aan Nee.
Door Ja te zeggen tegen alles waar je vierkant achter staat, krijgt de situatie waar je Nee tegen moet zeggen, geen kans om te ontstaan.

Denk daar maar eens over na.

Het heeft alles te maken met grenzen: hoe meer jij de dingen doet vanuit het diepste van jezelf, hoe meer ruimte je inneemt. Hoe meer ruimte je inneemt, hoe minder het in een ander opkomt om over jouw grenzen te gaan.

De uiteindelijke vraag is dus niet óf je wil werken aan je grenzen en Nee, de vraag is Hoe je ervoor zorgt dat je grenzen zo duidelijk en vol vertrouwen aanwezig zijn, dat Nee niet nodig is.

Hoofdpijn, maar waar?

“Ik heb zo’n hoofdpijn, niet normaal meer!” Als ik vraag ‘waar’ word ik in eerste instantie geïrriteerd aangekeken. “Mijn hoofd zeg ik toch”, klinkt het kortaf. Ik vraag door. Zijkant? Voorkant? Achterkant bij de schedelrand? Doet de nek mee? De ogen? “Het gaat vanaf mijn wenkbrauwen naar boven over de hele rechterkant van mijn hoofd. Hier.” Mijn client wijst het gebied boven het oor aan.
Kijk dat is duidelijk. Weer vraag ik door. Heb je het druk de laatste tijd? Lopen de zaken zoals ze moeten of ondervind je veel weerstand en irriteer je je? “Breek me de bek niet open!” klinkt het krachtig. “Ik heb allemaal prachtige ideeën voor het project en één voor één worden ze allemaal afgeschoten. Dit is niet goed, dat lijkt ze niets en het volgende is te duur. Laat ze het eerst onderling eens eens worden, voor ze mij plannen laten uitwerken.” Boze blik, armen over elkaar, tonnen energie om in het prachtige project te gieten maar dat mag niet. Met knallende koppijn over de zijkant van het hoofd als gevolg.

In plaats van in te gaan op de werksituatie, leg ik de functie van de galblaas als onderdeel van Hout uit.
De creatieveling met alle ideeën. De energie-bol die zo graag aan de slag gaat en doorwerkt tot het project af is. Hoe Hout de generaal is die de orders van de keizer graag en snel opvolgt. Hoe dat positief is als het de kans krijgt “zijn ding” te doen. Hoe dat tot explosies leidt als het die kans niet krijgt. Dat de bijbehorende meridiaan over de zijkant van het hoofd loopt.

Ogen worden groot en veranderen van geïrriteerd in geïnteresseerd. De houding verandert van gesloten met armen over elkaar naar open, naar voren geleund, ellebogen op de knieën.
“Die link lijkt me wel heel duidelijk, maar wat heb ik hieraan?” Ik pareer: Als je nu weet dat je zo duidelijk van je lijf het signaal krijgt dat je last hebt van deze situatie, zou je dan de situatie niet veranderen? Volgens mij gaf je net zelf al de oplossing. Kan je geen overleg organiseren waarin eerst de neuzen dezelfde kant op gezet worden? Zodat jij daarna je werk kan doen in plaats van iedere keer de deksel op je neus te krijgen?”
Of dat echt lukt, weet mijn cliënt nog niet. Maar nu duidelijk is dat de huidige manier van doen niet werkt en zelfs tot fysieke problemen voor mijn cliënt leidt, openen zich wel nieuwe inzichten en mogelijkheden. “Dat komt wel goed’, krijg ik als antwoord.
Mooi, dan gaan we nu de frustratie uit die meridiaan masseren.

De plaats van je hoofdpijn heeft je iets te vertellen. Herken je jezelf in het karakter van de meridiaan? In de emotie die zich laat zien als de genoemde meridiaan niet lekker kan stromen? Dan weet je wat je aan kan werken. Dat is effectiever dan een hoofdpijnpilletje. Dus waar zit jouw hoofdpijn?

#shiatsu #tcm #elementenleer #praktisch #hout #galblaas #meridiaan #drukpuntmassage #irritatie #hoofdpijn #Zoetermeer

Stilte voor de Storm

Sluit Water af, Hout staat nu echt voor de deur.
Van Dromen naar Doen.
Als je in de HOUT-tijd gaat DOEN in plaats van DROMEN zoals je in Water deed de afgelopen drie maanden, dan kan je dat beter wel voorbereiden.
Denk hierbij naast praktische zaken aan de emotionele en spirituele kant. Als je in actie gaat terwijl je emotioneel of spiritueel nog vol in rust staat, dan ga je op barsten en scherven af.
Zoals je bij sport zorgt voor een goede voorbereiding en opwarming voor je echt gaat trainen om blessures te voorkomen, zo doe je dat ook emotioneel en spiritueel.
De overgang van Water naar Hout laat zich niet tegenhouden. Het gebeurt ongeacht of jij daar klaar voor bent. Ook als je niet van plan bent ernaar te handelen. De voorjaarsschoonmaak is hier een goed voorbeeld van; we zitten nog midden in de winter en ineens op een mooie zonnige dag gooien we alle ramen open, wassen gordijnen en halen eens extra een dweil door het huis.
Heb je wel eens opgelet hoe dit voor je gedachten en gevoelens geldt? We ervaren onrust. Willen nu toch echt die cursus gaan doen, een verandering in onze manier van werken doorvoeren of misschien roept ons gevoel wel om te gaan verhuizen naar de andere kant van het land.
Hier meteen op handelen is misschien wat al te enthousiast. Maar actie ondernemen op de kleine stapjes, voorbereiden van de grotere stappen mochten die over een tijdje écht werkelijkheid worden, dat kan wel.
Mijn advies: voel de onrust, kijk waar je alvast stappen kan zetten, kom alvast in beweging. Zoals je een meditatie eerst je vingers en tenen gaat bewegen, dan je handen en voeten en daarna pas de rest van je lijf, zo ga je nu ook met kleine stapjes een beetje de actie in.

Stille wateren…

“Stille wateren hebben diepe gronden”

Het feit dat je aan de buitenkant niets ziet, wil niet zeggen dat er aan de binnenkant niets gebeurt.

Een plant of boom begint als klein zaadje onder de grond en heeft er al een hele reis op zitten voor het zijn kopje boven de grond uitsteekt. Een baby heeft negen maanden van hard werken op zitten voor het uit de buik komt. Een uitgewerkt plan is ooit begonnen als klein ideetje, een brainfart, in iemands hoofd.

Zo geldt het voor alle werk dat je in de Water-tijd verzet. Alle dromen, alle ideeën, alles wat je verzon, het heeft nog handjes en voetjes nodig die jij er aan zal moeten geven voor je met het idee naar buiten kan.

Zorg dat je nu je innerlijk werk verzet zodat je straks in de Hout-tijd alle energie kan steken in de echte opbouw, de echte uitvoering, het harde werk waarbij je zichtbaar bent voor anderen.

Je hebt nog een paar weken in de Watertijd. Hout klopt al op de deur.

Ben je nog niet klaar met je plan bij elkaar dromen? Ga er dan nu goed voor zitten. Stel niet langer uit. Voor je het weet zit je vol in de Hout-tijd en kom je aan dromen niet meer toe.

 

#coach #Zoetermeer #vertrouwen #elementen #5elementen #Gouda #denhaag #Rotterdam #leiden #therapeut #rotterdam #wens #mompreneur #vrouwelijkeondernemers #zuidholland #kleineondernemer #vrouwelijkeondernemer #ondernemendevrouwen #zelfstandigondernemer #kleinezelfstandige #gouda #berkelenrodenrijs #tcg #leidschenveen #nootdorp #boskoop #pijnacker #stress #mominbusiness #eigenbedrijf

Listen to the silence

“Listen tot the silence. It is telling the truth.”

Een echte Water-opmerking. Zoek de rust op en kijk wat er zich dan aandient.

Laat de beweging in het glas water waar de storm in woedt, tot stilstand komen.

Laat alle bezinksel zinken. Pas als dat gebeurd is dan kan je zien wat er werkelijk speelt.

Je hersens spelen hetzelfde spelletje. In de échte stilte komt er nog maar één gedachte bovendrijven. Dat is degene waar je wat mee moet. Of liever gezegd: ‘mag’.

Zoek je hulp bij het vinden van die stilte? Kom voor een shiatsu-behandeling en ervaar de stilte in jezelf.

 

WellWishing.nl

 

#Zoetermeer #acupressuur #zorgvoorjezelf #selfcare #vertrouwen #5elementen #water #coach #spiritueel #magisch #element #elementen #vijfelementen

Water angst en schrik

“Ieder kind heeft recht op zijn eigen trauma. Ik help ze er graag aan”. Ik zie hem nog staan. Ondeugende twinkeling in de ogen, uitgestreken gezicht, wachtend op de reactie die ongetwijfeld gaat komen.

Mijn medestudent hield er zo zijn eigen opvattingen op na. Na mijn eerste schrikreactie moest ik toegeven dat hij, alhoewel onconventioneel, geen ronduit fout standpunt innam. In tegendeel, ik zag er wel wat voordelen in. 

Hij legde het zo uit: lessen leer je door ervaring op te doen. Waar kan je veiliger lessen leren dan in een warme thuisomgeving? Dus hij zorgde voor die lessen. Liet zijn kinderen keer op keer schrikken. “Even zonder dollen,” zei hij tegen me, “Ze zijn een stuk steviger in hun doen en laten hierdoor dan hun vrienden. En ze mogen mij aan alle kanten terugpakken he. Dat doen ze ook, met alle lol van dien.”

Dit gesprek zal ergens in 2013 of 2014 hebben plaatsgevonden. Nogsteeds denk ik er af en toe aan terug en geef ik de quote door. Altijd met een leuk gesprek tot gevolg.

Het heeft me aan het denken gezet. Ik ben zelf van nature voorzichtig. Kat uit de boom kijkend. En ja, ik schrik makkelijk. Ik denk dat ervaringen uit mijn eigen leven me op sommige punten sterker gemaakt hebben terwijl ik op andere punten wat heb ingeleverd.

Zou zo’n opvoeding mijn startpunt in dit leven veranderd hebben? Zeker wel. Zou het een goede verandering zijn geweest? Mogelijk. Aangezien hij er de nodige randvoorwaarden bij schept, kan het veilig.

Toch zegt een klein stemmetje in mij dat ik van nature moeite heb met mijn grens aangeven. Dat ik mogelijk niet duidelijk zou kunnen maken als kind, dat dit meer kwaad doet dan goed. En dan heb je een ander verhaal.

Hoe werkt dat nou met angst en schrik? Waarom kan de één er zo goed mee omgaan en de ander niet? 

Waarom hebben we zo’n lol in de achtbaan?

Waarom genieten we van griezelen in het spookhuis?

Vanuit het Water element kan je heel veel verduidelijken. 

Als Water het element is waar je zelfvertrouwen woont, samen met je basis-veiligheid. Als het ook het element is waar schrik en angst hun intrek nemen als zij aanwezig zijn, dan zou je het zo kunnen zien:

Hoe meer ruimte Veiligheid en Zelfvertrouwen innemen, hoe minder ruimte er over is voor Angst en Schrik. 

Omgekeerd, als Schrik en Angst de overhand hebben, misschien omdat ze onverwacht kwamen en Veiligheid en Zelfvertrouwen eruitknikkerden, dan heb je de poppen aan het dansen. Zie die twee raddraaiers er dan nog maar eens uit te werken en Veiligheid en Zelfvertrouwen er weer voor in de plaats te zetten.

Veilig en onveilig hebben een wisselwerking. Is de één er, dan kan de ander niet alle ruimte innemen. 

Dit is naar mijn idee het systeem dat mijn medestudent verstevigde bij zijn kinderen. Door ervoor te zorgen dat Schrik ten eerste niet veel ruimte krijgt en ten tweede er door ervaring makkelijk weer uitgewipt wordt, hielp hij zijn kinderen om beter bestand te zijn tegen de grote boze buitenwereld.

Hun Water element staat steviger dan dat van de meesten.

Wil jij ook je Water element verstevigen? Dat kan uiteraard op de manier van mijn medestudent. Maar. Mocht dat voor jou niet de beste optie zijn, lees dan onderstaande tip.

De tip van vandaag, als schrikken, achtbanen en spookhuizen niets voor jou zijn, is dat je middels positieve affirmatie gaat werken aan je zelfvertrouwen.

Hoe meer ruimte Zelfvertrouwen inneemt, hoe minder er over is voor Schrik en Angst..

Ik wens je een stevig Water-element toe.

Angst is een slechte raadgever

Ik hoef alleen nog maar op enter te drukken.

Mijn vinger zweeft boven de knop. Mijn hand trilt licht.

Ik heb alles klaar. Het idee is uitgewerkt. De teksten zijn af. De website is er klaar voor.

Achter in mijn hoofd komt Het Stemmetje op. “Weet je zeker dat dit een goed idee is? Het gaat toch prima zoals het nu is? Waarom zou je je aanbod veranderen? De Engelsen hebben er zo’n mooie uitdrukking voor: Leave well enough alone.”

Ik hoor de stem. Zie mijn teksten. Weet waarom ik zo blij word van de vernieuwing die ik door wil voeren.

En toch druk ik niet op de knop.

Wat is dat toch?! Wat kan het nou voor kwaad om mijn aanbod uit te breiden?! Helemaal niets!

En toch ben ik bang.

Ik denk na over mijn aanpassing. Wat kan er gebeuren? Het kan één van twee dingen doen: het kan goed zijn voor de gezondheid van mijn bedrijf doordat het meer diversiteit in mijn aanbod brengt. Of er gebeurt niets en ik blijf mijn werk doen zoals ik het nu ook doe.

Niets aan de hand dus. En toch…

Rillingen lopen over mijn rug.

Het zweet staat in mijn handen.

Mijn hart zit in mijn keel terwijl mijn vinger boven de “enter” zweeft.

Angst… is een slechte raadgever.

Angst als mechanisme is prima. Het zorgt ervoor dat je nadenkt voor je iets raars of nieuws doet. Het is een fail-safe van je hersenen dat ervoor moet zorgen dat De Mens in de vorm van jouw persoontje niet uitsterft.

En daar zit meteen het probleem. Het staat vernieuwing in de weg.

Iedere keer als we iets nieuws willen doen waarvan onze eigen hersens nog niet bewezen hebben gezien dat het veilig is, sturen ze Dat Stemmetje op ons af: “Zou je dat nou wel doen..?”

En als we niet heel bewust zijn van ons eigen gedrag, luisteren we er nog naar ook.

Gelukkig heb ik veel geleerd van de TCM in de afgelopen jaren. Ik ben bewust. Ik weet dat angst bij Water hoort, één van de vijf elementen uit de TCM ofwel Traditional Chinese Medicine.

En ik weet dat de beste manier om Water in balans te krijgen en te houden, is ervoor zorgen dat ik me niet laat opslokken door angst.

Kijk je angsten aan. Bedenk je wat het ergste is wat er kan gebeuren. En stap er dan bewust langsheen. Dank voor de waarschuwing, ik weet wat ik doe.

Ja. Ik weet wat ik doe. Mijn aanbod veranderen komt niet vanuit het niets. Het is de logische volgende stap na jaren van werken aan mijn skills, mijn kennis en kunde en ook de logische stap na het luisteren naar mijn cliënten. Ik weet wat ik doe.

Ik bedank mijn angst en stap er overheen. Mijn hand zakt naar beneden. Mijn vinger drukt op ENTER. Mijn nieuwe aanbod staat online.

www.wellwishing.nl/amuleteigenwij

En

www.wellwishing.nl/tcm-voor-masseurs

 

Zie ik jou daar?