Wanneer voelde jij je voor het laatst in- en intevreden?

Gisteren zat ik na te genieten van de eerste cursus die ik EN volledig digitaal, EN meerdaags heb gegeven (spannend!!!!)/ Ik voelde me vervuld met van een gevoel waar December uit hoort te bestaan; tevredenheid.

Wat een lekker gevoel is dat. Ik ben er maar eens even goed voor gaan zitten. Tevreden. Ik geloof dat dat in dit maffe jaar toch best een uitdaging is.
Maar het is me gelukt, en zoals ik mijn cursisten op hun hart drukte, VIER je successen, zowel de grote als de kleine.
Dus dat doe ik. Heerlijk genietend in het moment blijven en mezelf even onderdompelen in dat gevoel. Tevredenheid.

Waar bestaat dat voor jou uit? Dat gevoel? Kan je het oproepen, nu, hier, op dit moment?
Als dat niet lukt, dan is er werk aan de winkel.
Dat is niet erg, maar wel goed om je te realiseren.

We lopen emotioneel met zijn allen keihard achteruit momenteel, omdat er zoveel dingen anders zijn. Er heerst angst en verwarring, en laat dat nou net emoties zijn die radicaal ingrijpen op je energievoorraad.
Dat is niet handig, zo aan het begin van de winter.

Dus wat gaan we er aan doen?

Bekijk hem eens zo: om de winter (water element) goed door te komen, moet water goed gevoed zijn. Dat doet herfst oftewel metaal.
Als je daar nog onvoldoende aan gedaan hebt, pak dan één aspect van metaal nu aan;
kijk nog één keer over je schouder naar achteren, of er dingen zij die je niet mee wil nemen in je emotionele bagage. Gooi dat eruit. En dan, vanaf nu, gaat de blik Naar Voren. Naar de toekomst.
Denk vast na over wat je komende tijd, tot en met de zomer, wil doen. En wees vol vertrouwen dat je dat gaat lukken.

En voor de winter? Het water element? Daar geldt voor dat het vertrouwen in die toekomst belangrijk is EN dat je zorgt dat je samen met anderen bent.
Niet de hele tijd, maar regelmatig.
Een afspraak 1-op-1 hier, misschien theater-nieuwe-stijl daar, en met weer een ander een heerlijke wandeling.

Het gaat er niet om wat je precies doet. Het gaat erom dat je ziet dat je ook in de donkere winterdagen niet alleen bent. Ik had vroeger een vriendin die een motto had waar ik nog vaak aan terugdenk omdat het Zo Waar is: “Er moet meer geknuffeld worden.” En gelijk dat ze had…

Fysiek contact is momenteel niet vanzelfsprekend. Toch hebben we dat keihard nodig.
De wetenschap heeft uitgezocht dat we geluksstofjes aanmaken als we elkaar huid op huid aanraken.
We hebben ook een woord voor het gebrek aan die stofjes doordat we elkaar minder aanraken: huidhonger.
Zoek het maar eens op.
Dus waar mogelijk; geef elkaar een knuffel.
Of laat je masseren. Dan werk je meteen aan je energiehuishouding. Ook niet verkeerd.

Zorg dat jij en je geliefden goed de winter ingaan. Zorg dat je je vaak tevreden voelt. Geniet.

Laten we vooruitkijken naar een supergezellige Decembermaand!

Groetjes,
Karen

P.S. op www.wellwishing.nl vind je informatie over shiatsu therapie, perfect als je bovengenoemde huidhonger ervaart.
Zoek je nog kado’s voor onder de kerstboom? Kijk dan eens in de winkel voor bijvoorbeeld het boek Magisch TCM, of kijken op facebook bij Oliehex voor kado’s die te maken hebben met etherische oliën en diffusers, een perfecte manier om met geuren aan ontspanning te werken. Overigens is de combinatie met het boek Magisch TCM dan wel heel erg leuk, vanwege het kado-hoofdstuk over hoe je de oliën volgens de TCM in kan zetten!

Toewerken naar de winter

In de periode die je met de kleinste hoeveelheid energie moet overbruggen, terwijl het de meeste energie kost door de kou, kan je je geen overbodige ballast veroorloven. De winter dus. Het voorwerk hiervoor, doen we nu, in de herfst.

Alle kleuren schitteren je tegemoet, bladeren maken een dans van hun weg naar beneden, de grond tegemoet.
De boom laat ze los en de blaadjes vinden dat niet erg, ze dwarrelen en fladderen er vrolijk op los.
Herfst in volle pracht, op zijn allermooist.

De herfst gaat over Naar Binnen Keren en Opruimen wat je niet mee wil nemen naar het nieuwe jaar. De gevoelens en ervaringen die jou niet helpen, mag je achter je laten.

Het helpt om dit proces bewust te doorlopen en net als de boom, heel bewust je blaadjes, dat wat je niet meer nodig hebt, los te laten.

Dit kan je zelf doen door middel van een goede wandeling waarin je je gedachten laat gaan over het afgelopen jaar, een (geleide) meditatie, of het opschrijven van wat je vasthoudt en wsmat je los wil laten.
Als je er hulp bij wil, kan je voor een fijne en gerichte shiatsu massage bij WellWishing komen. Daarbij nemen we dan bewust extra aandacht voor de Metaal meridianen (waar herfst ook bij hoort).

Herfst is ook de voorbereiding op de winter; in de periode die je met de kleinste hoeveelheid energie moet overbruggen, terwijl het de meeste energie kost door de kou, kan je je geen overbodige ballast veroorloven. Dat brengt ons terug bij de blaadjes die we los mogen laten.

Hoe doe jij dat? Heb jij nog een tip voor andere lezers, hoe ze dit gewoon thuis aan kunnen pakken?

Met plezier naar het postkantoor

Nooit geweten dat ik met plezier naar het postkantoor zou gaan. Ooit. Echt niet.
Het postkantoor. Dat is normaal gesproken wat mij betreft een stoffige en oninteressante plek waar je naartoe moet als je iets, ehhhmmm bijvoorbeeld terug moet sturen dat je bij Wehkamp hebt gekocht maar dat niet paste.
Het postkantoor, daar sta je, als je pech hebt, tijden in de rij te wachten omdat je nou net die ene klant voor je treft die niet alleen nieuwe postzegels nodig heeft maar ook nog iets moet verzenden en nog vijfendertig andere zaken moet regelen. Op zijn dooie gemak. Terwijl ik daarachter sta, van het linkerbeen op het rechterbeen stappend en weer terug. Op mijn horloge kijkend. Me afvragend of ik niet beter op een ander moment terug kan komen.
Maar ja, wie tref ik dan die volgende keer weer voor me?
Dus ik blijf dan maar weer staan en kijk vol verbazing naar die persoon die voor mij druk in de weer is met weet-ik-veel-wat.

aar goed, dit keer sta ik met een Grote Grijns in de rij. Omdat ik de pakketten voor de cursus mag versturen aan enthousiaste cursisten. Dat maakt het een ander verhaal! Dan sta je ineens met veel meer rust daar, want ach, alle voorwerk heb ik al gedaan, ik ben dadelijk klaar zodra ik de pakketten overhandigd heb, en mijn enthousiasme werkt ongetwijfeld aanstekelijk op de medewerker achter de balie.

Ook hier geldt dat het handig is om de vijf elementen in gedachten te houden. Want een centaur/Hout benader ik heel anders dan een dwerg/Aarde. De irritatie van de centaur/Hout kan ik subtiel pareren met een stralend humeur, terwijl de dwerg/Aarde zich waar nodig in beweging laat zetten door een snelle en effectieve manier van doen van mijzelf.

Natuurlijk weet ik niet altijd direct wat voor type ik voor me heb, daar gaat vaak echt wel wat tijd overheen. Maar de situatie waarin iemand zich bevindt, is vaak belangrijker voor een korte ontmoeting, dan het eigenlijke karakter. Daar komt bovenstaande reactie-verschil ook vandaan. Het maakt niet uit of de postnl-bediende van nature een elf is of een draak. Iedereen kan zich irriteren en iedereen kan een beetje stilgevallen zijn omdat de dag al te lang duurt. En daar kan je makkelijk gebruik maken van je kennis van de elementen.

Daarom ben ik ook zo’n fan van het holistische systeem TCM, Traditional Chinese Medicine. Want dan leer je handvatten hoe om te gaan met verschillende typen en situaties, door het geheel en hun samenhang beter te begrijpen.

Hoe beter je begrijpt dat, om een heel ander voorbeeld te pakken, de herfst die bij Metaal hoort, op iedereen een uitwerking heeft, hoe eerder je de valkuilen van Metaal in iedereen gaat herkennen.
Een negatieve kant van Metaal, die nu zeer sterk gevoed wordt door alle onzekerheid, is het somber inzien van de toekomst. Dit is een beschermingsmechanisme dat hoort bij de herfst. Leuk, maar niet nuttig als het zo uitvergroot wordt als nu.

Als je je verdiept in de TCM, middels de elementenschool, leer je wat je kan doen om deze stroom om te buigen, in ieder geval voor jezelf. Op de grote boze buitenwereld heb je niet altijd evenveel invloed, maar zeggen ze niet dat alle veranderingen beginnen bij jezelf?

Dus doe je mee? Ik loop graag nog een keer met een grote grijns op mijn gezicht en een stapel cursuspakketten in mijn armen naar het postkantoor.

Je hebt nog een paar dagen om je in te schrijven. We beginnen op 10 november om 10u. En ik wil je graag op tijd het werkboek en het tijdelijk gratis boek Magisch TCM toesturen. Dus zullen we afspreken dat je je uiterlijk donderdag 5 november aanmeldt?

Heb je nog vragen? Ben je geïnteresseerd? Doe je mee?
klik hier voor meer info en hier om direct te bestellen.

Wat nou als je de types uit de elementenleer niet zo makkelijk herkent?

Ik ben zo blij met alle reacties die ik krijg op de serie Welk Type Ben Jij!
“je vertelt het duidelijk en interessant”, “ik snap wat je bedoelt”, “wat leuk om het zo te zien, ik herken allerlei mensen hierin!”
Heb jij ook meegedaan? Gold dat ook voor jou? Misschien niet.
Het is heerlijk natuurlijk, als alles meteen duidelijk is, maar soms is het niet zo makkelijk en kan wat nadere uitleg geen kwaad.

Zo vertelde iemand mij, dat ze zichzelf helemaal niet herkende in het element dat er uit de test kwam.
Toen we hier over doorpraatten, kwamen we erachter hoe het zat:
de test gaf, zoals ik je op de website vertelde, aan hoe je er NU bij zit. En NU kan best heel anders zijn dan hoe jij normaal gesproken in je vel zit.
Dan bestaat de kans dat je jezelf niet herkent in het element.

Ga je dan als tweede stap, kijken naar waar je op dit moment mee bezig bent, als levensthema,
dan blijkt … dat het element dat jij niet herkende, het element is dat precies vertelt waar jouw thema nu over gaat.
Heeejjjjj…. dat is zo boeiend!!

Bijvoorbeeld, toen ik begon als ondernemer, terwijl ik altijd in loondienst had gewerkt, moest ik mijn eigen veilige grenzen doorbreken.
Ik moest mezelf Laten Zien. Boven Het Maaiveld uitsteken. En dat vond ik vreselijk moeilijk.

Qua elementen kon ik in die tijd helemaal niets met het element Hout en het volgens het boek Magisch TCM daarbijhorende centaur.
Die twee staan voor heftigheid, explosieve groei, grenzen doorbreken.
Als je het goed bekijkt, is dat alles wat ik in mijzelf moest doen om verder te kunnen komen als ondernemer.
Hoe moeilijk ook, ik moest vriendjes maken met de centaur in mij.
Ai. Dat valt nog helemaal niet mee.

En toch, als je dit eenmaal weet, en je weet wat meer over de elementenleer, dan kan je je pad uitstippelen.
Ik hoefde niet in een keer in een grote concertzaal met tienduizend man te staan en een verhaal aan te vertellen, nee, ik kon met kleine groepjes beginnen.
Eerst workshops van letterlijk maximaal vier personen, daarna ongeveer acht, en toen een keer wat vertellen voor een groep van 25 man.

Zoals de centaur ook niet in één keer alle grenzen die die kan bedenken, neerhaalt, maar ze één voor een aanpakt, en zoals de lente (hoort ook bij Hout) er een tijdje over doet om volledig zichtbaar aanwezig te zijn, zo mag jij er ook langer over doen om alle onderdelen van zo’n element af te werken.

Dan is het wel handig als je meer weet over die verschillende elementen.
Dan is zo’n mailserie ineens wat kort.
En daarom heb ik de driedaagse Elementenschool georganiseerd (klik hier voor meer info).

Drie dagen thuis, voor je scherm afgewisseld met los van het scherm aan de slag met oefeningen, en je bent helemaal ondergedompeld in de elementenleer uit de TCM.
Ter ondersteuning krijg je er van mij een werkboek bij. Geen lullig e-bookje, nee, ik stuur je met de post een echt werkboek toe. Vul je die tijdens de driedaagse goed in, dan heb je er een dijk van een naslagwerk aan. Dat alles voor slechts EUR 97,- !!

En omdat het de eerste keer is en mijn boek Magisch TCM tegelijkertijd uitkomt, krijg je die, als je je  aanmeldt voor de elementenschool van 10-12 november 2020, er GRATIS bij. Normaal kost dit boek 22.50 dus tel uit je winst!

Over positiviteit en rare tijden

Onderaan deze nog staat de link naar een geweldig filmpje van een operatie,  uitgevoerd met klei. Het is natuurlijk niet een manier om je medische kennis bij te spijkeren,  maar ik vind het een geweldige video om een beeld te krijgen (yep, beelddenker hier) bij wat er gebeurt bij zo’n operatie.

Ik kwam deze video tegen toen ik gewoon door mijn feed heen scrolde.  Het had helemaal niets te maken met mijn werk of het feit dat ik ieder jaar punten moet halen voor bijscholingen,  zowel op TCM gebied als op het gebied van de medische basiskennis. Nee,  ik was gewoon geïnteresseerd in wie er iets interessants te melden had. Ik heb de hele video met veel plezier bekeken en beluisterd.

Het zette mijn hersens wel in werking over de punten die ik voor dit jaar nog moeten halen.  Ook deze cursussen worden geraakt door beperkingen die momenteel van toepassing zijn door corona.

Die punten halen,  dat is ieder jaar weer een dingetje. De eisen die er aan therapeuten gesteld worden,  liegen er niet om.
Er moet ieder jaar flink geïnvesteerd worden in bij- en nascholingen. Dat levert altijd twee kampen op: in het ene kamp is men enthousiast op zoek naar leuke bijscholingen waar je zelf het nut van inziet. Een bijscholing die je ook zonder dat punten- verhaal graag wilde volgen.
En terwijl deze groep actief zoekt op Leuk en Interessant,  zit de andere groep chagrijnig achter de computer. Gezicht op onweer. Mond op standje citroen. Op zoek naar Punten. De bijscholing moet zo veel mogelijk punten opleveren en zo weinig mogelijk actie vragen. Onderuitgezakt in een collegebank zitten en verzoeken of je het middaggedeelte niet mee hoeft te doen (met behoud van punten) want je weet echt wel hoe je de theorie van vanochtend in de praktijk moet brengen. En aangezien de hele middag praktijk is…

Wat een ander beeld he. Het maakt de ene therapeut mogelijk niet beter dan de andere, maar het geeft wel te denken over de inhoud van de punten.

Zoals met bijna alles in de wereld van complementair werkende therapeuten,  wringt het Inzichtelijk Maken van wat een therapeut kan,  met Gezond Verstand. En schiet de maatregel zijn doel voorbij.

Wat er ooit met die punten beoogd werd,  wordt niet bij iedereen bereikt. En de vraag is ook, of het beoogde wel een goed doel was.  Moet je echt ieder jaar meerdere bijscholingen doen? Of was het idee van ieder jaar een bijscholing,  het ene jaar vakgericht en het andere jaar medische basisvakken -gericht eigenlijk ook al voldoende?

Er zijn ieder jaar meer eisen en daar waar er momenteel met de pandemie door complotdenkers gedacht wordt aan een ‘plandemie’, is dat ‘plan’ er -waar het de complementaire zorg betreft- zeker. De eisen aan een eenpersoons bedrijf voor massagetherapie worden gelijkgetrokken aan de eisen voor een ziekenhuis,  zo is mij afgelopen week verteld. Dat zal zo’n vaart wel niet lopen,  maar het geeft te denken.

De haalbaarheid van het voldoen aan eisen houdt een keer op. En eerlijk gezegd verwacht ik dat de stijgende kosten door de huidige bizarre tijden, meewerken aan het onmogelijk maken van het behouden van complementaire zorg binnen de aanvullende verzekering. Nog niet komend jaar,  maar misschien al wel het jaar daarop.

Als dat gebeurt dan betekent dat dat jij keuzes zult moeten maken: de kosten voor je behandeling moeten dan geheel door jouzelf gedragen worden ipv voor de helft door de zorgverzekeraar. Dat voel je in je portemonnee. Maar wat nou als je het,  omdat je besluit niet meer te gaan, in je lijf gaat voelen? Wat zijn dan je opties?

Ergens denk ik dat het niet alleen de complementaire zorg is die met de rug tegen de muur staat,  maar jij als zorgafnemer erbij.

Dat zijn best sombere ideeën over de toekomst. En dat terwijl ik een positief ingesteld persoontje ben.

Om die positiviteit te behouden, doe ik twee dingen: aan de ene kant verbreed ik mijn horizon en zorg ik dat jou inzicht geef in de Wondere Wereld van de Traditional Chinese Medicine. Hiervoor gebruik ik mijn boek Magisch TCM en de cursus Elementenschool. (Zie tabblad opleiding en tabblad Magisch TCM hiervoor)

En het tweede wat ik doe is enorm genieten van dit soort filmpjes omdat ik het geweldig vind als complexe materie versimpeld gebracht wordt. Ik zou zeggen,  geniet jij er ook even van!

Leuk filmpje

Raar of heel gezond?

“He dat is raar”, dacht ik, nadat ik alweer een behoorlijk heftige sessie met een cliënt achter de rug heb. Niet bepaald de eerste de afgelopen tijd.

Het valt gewoon op. Iedere tweede cliënt lijkt op dit moment bewust of onbewust te worstelen. Tijdens de behandeling komt er van alles los. Dat is goed, maar ook heftig. En als je eigenlijk verder “op dat gebied” weinig problemen hebt, dan is dit een verandering van patroon. En als dit dan vervolgens bij de een na de ander gebeurt, dan zet je dat als therapeut aan het denken.

De dingen die loskomen zijn emotioneel, het is harte-werk, spanningen die er uit mogen waarvan de cliënt af en toe niet eens doorhad dat het er zat. Dat het er dan uit mag is natuurlijk hartstikke fijn.

Maar hoe het komt dat er nu ineens bij zoveel mensen zoveel los komt, dat vond ik een onderzoekje waard.
Ik ging er eens goed voor zitten.

Waar zitten we nu? Herfst. Element Metaal. Emotie; je zorgen maken (dat gaat over de toekomst) en/of verdriet over dingen die niet meer zijn zoals ze waren (dat gaat over het verleden). Bij Metaal hoort het idee dat je jezelf klaarmaakt voor de toekomst, door alles wat je in het verleden geleerd hebt tegen het licht te houden en te bepalen wat je met de opgedane kennis wil doen: vasthouden, opslaan voor toekomstig gebruik, of zo snel mogelijk loslaten en niets meer mee doen?
Dit betekent het terugkijken op het afgelopen jaar. En alles wat je mee wil nemen naar komend jaar uit je systeem werken.

Ai.

Normaal gesproken denken we dan dingen zoals :”ik had wat meer tijd met mijn gezin willen besteden”, of “Ik had vaker of langer met vakantie gewild”, of “ik had voor die baan moeten gaan”.

En dan komen we aan bij 2020.
Het corona-jaar. Ineens is er iets wat we niet hadden kunnen voorspellen dat ons in zijn
greep houdt. En we hebben er allemaal iets van meegemaakt en we vinden er allemaal iets van.

Ineens werkte je maandenlang vanuit huis
Ineens had je steeds je hele gezin om je heen
Ineens maakte je je grote zorgen om het welzijn van je geliefden

Misschien vind je het allemaal heel erg eng
Misschien vind je het allemaal belachelijk
Misschien vind je dat mensen in je omgeving niet goed met de ontstane situatie omgaan

Of je nut ziet in de genomen maatregelen, vindt dat ze niet ver genoeg gaan of vindt dat ze veel te ver gaan, de hele situatie levert spanning op. Heel veel spanning. Emotionele spanning.

Hoe je er ook over denkt, we hebben één ding allemaal met elkaar gemeen; corona heeft ons leven aangetast. En we zijn nog niet eens terug naar wat normaal was. De toekomst is nog vaag.

Nu is Metaal aan zet. En Metaal zegt dat je door je afgelopen jaar heen moet, alles door een zeef moet halen en alleen datgene in de zeef moet vangen wat je mee wil nemen. De rest laat je los.

Dat is heel erg veel, wat dit jaar door die zeef moet. En als je niet heel erg veel mee wil nemen, moet je al die ‘heel erg veel’ loslaten.
Ineens is het niet meer zo raar dat zo veel mensen zo heftig reageren. Werk het er maar uit. Laat je lijf de verwerking maar doen, laat het resultaat los. Alleen zo kan je laten komen wat er komen gaat, zonder dat je er aan onderdoor gaat.

Metaal is Zorgen dat je gezond de toekomst in kan, zonder onnodige bagage. En Metaal is ook je eerste barrière tegen ‘aanvallen van buitenaf’, zoals dat zo mooi heet. Je eerste verdediging tegen ziektekiemen.

Zorgen dat je loslaat wat je niet mee hoort te nemen, is zorgen dat je zo sterk mogelijk de winter in gaat.

Dus laat het los. Oordeel niet. Laat het los.

Ken je dat gevoel van onrust?

Ken je dat gevoel, dat er van het een op het andere moment van alles verandert? Dat je om je heen kijkt en alles ziet er nog precies hetzelfde uit en toch… toch voel jij ineens dat alles Anders is.
Op dat ene moment voel je ineens gigantische handen op je schouders (waren dat nou je kladden of je lurven?) drukken. Onzichtbare handen, ze drukken je een stukje in elkaar en dan komt er een onrust los… pfffff!
Je voelt de golven uit die vingertoppen je lijf in trekken en overal waar die golven komen, begin je te trillen. Je ademhaling wordt eerst oppervlakkiger in een soort van schrik, en dan dieper. En met iedere diepere ademhaling weet je het zekerder; iets moet er anders.
Ja lekker dan, maar wát moet er dan anders, en als ik al weet wát, hóe dan?!?

En toch, die handen op je schouders zeggen het. En je luistert. Half. “Jahaa. Het moet anders. Weet ik. Maar.” Want ‘ja maar’ is nou eenmaal vele malen makkelijker dan ‘ok je hebt gelijk en ik ga het nu veranderen.’

Ik trek wel eens een kaart uit een van mijn vele divinatie-sets, als ik die handen voel. Dit keer zei de kaart: ”Wanneer ben je gestopt met naar je ziel te luisteren en gestart met het zoeken naar Goede Redenen?” Ai. Dat is natuurlijk weer zo’n waarheid als een koe he. Want wij zijn als westerse maatschappij absoluut Kampioen in het wegredeneren van gevoelens en het verzinnen van Goede Redenen. Ik ben daar helaas geen uitzondering op, in tegendeel.
De vraag was alleen dit keer wel: “op welk gebied doe ik dat nu dan?” Soms denk je namelijk dat je alles doet wat de bedoeling is en heb je toch ineens dat gevoel van die zinderende handen. Stilstaan om erachter te komen op welk gebied je dit doet, is ook niet altijd even makkelijk.
De handen, samen met de kaart, waren voor mij genoeg reden om mezelf open te stellen voor mijn innerlijke stem. “Hehe”, zei die, “Fijn dat je eindelijk even luistert want ik riep alweer een tijdje maar je hoorde me niet”.  Na een welgemeend sorry van mijn kant, vertelde de stem mij daarna dat ik weliswaar toe aan het werken ben naar wat ik het liefste wil doen, maar dat ik daarbij vergat om datgene Nu Ook Te Doen. Huh? Daar moest ik even over nadenken. Uiteraard klopte het.

Wat ik het allerliefste doe, is uitleggen. Iets op zo’n manier vertellen, dat ik mijn ontdekkingen en leermomenten met jou deel op een manier dat jij denkt: “Aha! Dus zo zit dat!” Elementschool is een grote opsomming van een heleboel van dat soort Aha-momenten van mijzelf en Magisch TCM is mijn eerste boeken-kind waarin ik je in verhaalvorm meeneem van de ene Aha in de andere. Wauw, en wat vind ik het heerlijk om dat met je te mogen delen. Maar ja. In de tussentijd moet er een website gebouwd worden, publiek gevonden, inhoud voor reclame… je snapt het al, de eigenlijke boodschap en vooral de passie erachter komen in het gedrag. Want zodra je je bezig gaat houden met Wat Er Allemaal Moet, ben je niet meer bezig met vertellen wat je eigenlijk wilde vertellen.
Maf toch? Maar wel waar.

Die grote handen op je schouders zijn onderdeel van je Ziel, je Innerlijke stem, of misschien noem je het liever je beschermengel. Belangrijk dus, om naar te luisteren, zodat hij niet zijn plunjezak over zijn eigen schouder gooit en op zoek gaat naar iemand anders die wél luistert.

Nu in de herfst kan je maar beter even extra opletten want de kans dat je de handen nu voelt, is groter dan in de zomer. Dat heeft alles te maken met het element Metaal dat zich sterk manifesteert in de herfst en dat zich uit in het terugkijken op het afgelopen jaar om de balans op te maken. De conclusie daaruit kan zich laten zien in de onrust die ik hier beschrijf.

Ik ga dus meer schrijven vanuit mijn hart. Vertellen waar ik op dit moment mee bezig ben en hoe mijn kennis vanuit de Traditional Chinese Medicine mij daarin ondersteunt, in plaats de boel om te keren en gewoon lukraak maar iets aan kennis de lucht in te gooien. Lijkt me ook een stuk interessanter om te lezen, geef ik eerlijk toe.

En jij? wat ga jij doen om de handen tegemoet te komen om misschien zelfs wel te voorkomen? Elementenschool gaat plaats vinden 10/11/12 november, meer informatie daarover vind je op www.wellwishing.nl/opleiding , direct aanmelden kan hier. En Magisch TCM komt bijna uit en zal de eerste weken na verschijning 17.50 kosten, daarna 22.50, dat je dat vast weet! Pre-orderen kan je door hem vast te bestellen in de shop, hier!!

Kijk een wat een prachtig uitzicht!

Kijk eens wat een prachtig beeld! Een zonnige ochtend na een frisse nacht, met mist als gevolg. De overgang van zomer naar herfst is hier.
Een Indian Summer is prachtig en ik ben er gek op, maar dit soort plaatjes… echt, geweldig.
Ze geven zo duidelijk de overgang van de seizoenen aan.
Het werken met de elementenleer maakt de overgang tussen de seizoenen nog belangrijker. De elementen zijn aan de seizoenen gelinkt. Dus als de seizoenen verschuiven dan verschuift ook de energie in de elementenleer en komt er een andere emotie voorop te staan.
Interessant? Zeker weten.
Begin november start de driedaagse internetcursus genaamd elementenschool. Interessant voor iedereen van beginner tot professional. De NWP geeft er punten voor, dus ws de andere beroepsverenigingen ook.

O, en voor een belachelijk lage prijs. Dat je het even weet.
www.wellwishing.nl/opleiding

De magie van het onverwachte

Tsja daar zit ik dan. Pootje in het verband en een agenda met allemaal doorgestreepte afspraken. Doodop van de shock waar mijn lijf inging door mijn kleine maar heftige ongeluk. Het fysieke genezingsproces en de ab-kuur die weliswaar noodzakelijk is maar waar mijn lijf nu eenmaal een zware kluif aan heeft.

Emotionele processen.  Ik vind ze machtig interessant. Wat ik nog interessanter vind is hoe ze iedere keer weer in het elementen systeem van de Traditional Chinese Medicine (TCM) te plaatsen zijn.

Neem nou mijzelf als voorbeeld. Vlak nadat ik zo enthousiast berichtte, afgelopen week, dat ik nog niet helemaal geland was en nagenoot van het Lorelei weekend, bewees ik mijzelf op onhandige wijze dat ik inderdaad nog niet geland was. Oftewel niet voldoende op de dagelijkse bezigheden lette.  Met als gevolg dat ik mijn hand verwondde. En niet zo zuinig ook.

Naast de praktische rompslomp van bezoek aan huisarts en ziekenhuis en het verplaatsen van mijn cliënten,  kwam er meteen een ander proces op gang: ik stelde mijzelf allerlei vragen. “Waarom? Waarom nu? Heb ik iets over het hoofd gezien? Wat is het wat ik nodig heb? Heb ik mijn eigen lijf&zijn niet voldoende in het oog?”
Maar ook: “hoe lang gaat dit duren? Zo erg is het toch niet, ik kan vast wel even aan de slag met andere dingen. Als ik dit niet kan dan kan ik vast wel iets anders oppakken.  En masseren kan ik vast ook alweer eerder dan de specialist zei.”
Om er vervolgens achter te komen dat dit fysiek niet zo werkt en ik mijn hersteltijd keihard nodig heb.

Toch zei ik dat ik het mooi vind om naar dit soort processen te kijken en dat meen ik ook. Terwijl ik mezelf frustreer over wat allemaal langer duurt dan ik zou willen,  zie ik het totaalplaatje.
Ik zie dat Aarde en Metaal fysiek gezien aangeraakt zijn (spieren en huid) maar dat ik niet verval in heftige zorgen en gepieker. Ik zie dat Water,  wat best een probleem had kunnen worden,  niet aangedaan is; Angst heeft geen plek in mijn herstelproces, Vertouwen wel. Mooi!
Hout is wel bezig. Ik zou graag willen dat alle herstel wat vlotter ging, heb weinig geduld met het fysieke genezingsproces,  moet mezelf bewust terugfluiten en ervoor zorgen dat mijn lijf de tijd krijgt die het nodig heeft. En daarmee doet Vuur exact wat het hoort te doen: het kalmeert de frustratie,  voedt het vertrouwen en stuurt liefdevol alle genezing naar ieder deel van lichaam en geest dat dat nodig heeft. Mooi toch?!

Dus terwijl ik met mijn shiatsu technieken de kneuzing rondom de wond -op afstand, niet op de wond zelf- help verminderen, en ik zoveel andere dingen niet kan doen die ik bedacht had om in deze vrijgevallen tijd te gaan doen,  troost ik mijzelf met de wetenschap dat ik het enige juiste doe voor nu: rust nemen. Mijn hand rust geven en plannen uitstellen.

Omdat ik zie dat de processen waar ik doorheen ga gezond zijn,  in Balans zeg maar,  kan ik er in vertrouwen naar kijken.
Dat alleen al maakt dat ik blij ben met de kennis uit de elementenleer van de TCM.

Zodra mijn hand het toelaat, zal je hierdoor meer van mij gaan zien op dit gebied: korte cursussen volgestouwd met kennis over de elementen en hun onderlinge samenhang, waar mogelijk geaccrediteerd door beroepsverenigingen maar vooral interessant voor leek en professional. Ik heb er alvast zin in!