Blogberichten

Hoeveel kan je dragen? Laat het los…

Hoeveel kan je in je handen houden?
Hoeveel koffers draag je mee, hoeveel ballen houd je in de lucht, hoeveel schoudertassen kan je je letterlijk op de nek nemen voor het niet meer gaat?

Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het heel wat méér is dan je zelf zou denken.
Ik kwam slecht uit een operatie, knapte maar niet op en wachtte tegelijkertijd op toestemming van mijn werkgever om ziek te “mogen” zijn. Probeerde te voldoen aan de eisen van aanwezigheid en werd steeds zieker.
Het zal je niet verbazen dat dit van kwaad tot erger ging en ik uiteindelijk zonder werk thuis kwam te zitten, zelf lichamelijk en geestelijk gesloopt en met het idee dat men daar op het werk dacht dat ik een aansteller was die gewoon geen zin had om te werken.

Ik had tot het uiterste moment gewacht met mijn baan opzeggen, steeds maar weer hopend op een vriendelijk woord van mijn baas. Hopend op een “ik zie dat het niet gaat”, een “wat naar voor je” of een andere opmerking die aangaf dat ik geen aansteller was.

Dat moment kwam niet. Sterker nog, er kwam een ultimatum dat er niet om loog. Op dat moment wist ik: óf ik laat nu alles los en ga op mijn eigen tempo werken aan herstel,  óf ik ga hier niet alleen lichamelijk maar ook psychisch volledig aan onderdoor.

Dat is het moment waarop ik voor mijzelf koos. Ik liet alles wat niet direct met mij, mijn gezondheid of mijn gezin te maken had, uit mijn handen vallen. Zei per direct mijn baan op. Liet al mijn eigen voorwaarden en eisen rondom wat ik van mijzelf moest, los. Mentaal was ik daarna ongeveer de helft lichter.

Was ik toen ineens beter? Nee natuurlijk niet. Maar het ging vanaf dat moment wel voor het eerst sinds de operatie weer de goede kant op.

Vanaf dit punt bleef de lijn stijgen. Soms wat sneller, soms langzamer,  maar hij stijgt nog steeds.

We zijn inmiddels acht jaar verder. Ik heb zo veel meer energie dan toen. Ik heb niet mijn energie van vóór alle ellende, wel de hoop dat ik daar -ooit- weer kom.

Met veel zelfhulp en hulp van anderen, gezond leven voor lichaam en geest, en loslaten.
Loslaten van verwachtingen van mijzelf. Loslaten dat een ander misschien verwachtingen van mij heeft waar ik niet aan kan voldoen.
Loslaten wat ik in het verleden aan negatieve ervaringen heb opgedaan hierin.

Deze tijd van het jaar,  de Metaal-tijd, is perfect om ballast af te gooien. Los te laten.

Zoals de bomen nu hun bladeren loslaten zonder boos te zijn op die blaadjes of ze iets vervelends toe te wensen, zo mogen wij ook oude ervaringen en herinneringen loslaten. Liefdevol. Gewoon laten gaan.

Zonder die extra ballast hou je energie over om nieuwe dingen op te pakken of bestaande issues aan te pakken. En meer energie,  wie wil dat nou niet?

Dus ga je gedachten en overtuigingen eens langs. Bedenk je waar je negatief tegen jezelf praat. En laat deze nare gedachten liefdevol los.

Wees als de boom. Laat je blaadjes los. Zodat er in de lente nieuwe mooie overtuigingen voor terug kunnen groeien. Overtuigingen die je kunnen helpen je bloei te bereiken.

Adem in,  zoek je gedachte op,  adem uit,  laat je gedachte los….

Fijne Metaal-tijd!

#tcm #tcg #5elementen #vijfelementen #elementenleer #shiatsu #zelfzorg #loslaten #Metaal #bomen #liefdevol #Zoetermeer