Blogberichten

Hoofdpijn, maar waar?

“Ik heb zo’n hoofdpijn, niet normaal meer!” Als ik vraag ‘waar’ word ik in eerste instantie geïrriteerd aangekeken. “Mijn hoofd zeg ik toch”, klinkt het kortaf. Ik vraag door. Zijkant? Voorkant? Achterkant bij de schedelrand? Doet de nek mee? De ogen? “Het gaat vanaf mijn wenkbrauwen naar boven over de hele rechterkant van mijn hoofd. Hier.” Mijn client wijst het gebied boven het oor aan.
Kijk dat is duidelijk. Weer vraag ik door. Heb je het druk de laatste tijd? Lopen de zaken zoals ze moeten of ondervind je veel weerstand en irriteer je je? “Breek me de bek niet open!” klinkt het krachtig. “Ik heb allemaal prachtige ideeën voor het project en één voor één worden ze allemaal afgeschoten. Dit is niet goed, dat lijkt ze niets en het volgende is te duur. Laat ze het eerst onderling eens eens worden, voor ze mij plannen laten uitwerken.” Boze blik, armen over elkaar, tonnen energie om in het prachtige project te gieten maar dat mag niet. Met knallende koppijn over de zijkant van het hoofd als gevolg.

In plaats van in te gaan op de werksituatie, leg ik de functie van de galblaas als onderdeel van Hout uit.
De creatieveling met alle ideeën. De energie-bol die zo graag aan de slag gaat en doorwerkt tot het project af is. Hoe Hout de generaal is die de orders van de keizer graag en snel opvolgt. Hoe dat positief is als het de kans krijgt “zijn ding” te doen. Hoe dat tot explosies leidt als het die kans niet krijgt. Dat de bijbehorende meridiaan over de zijkant van het hoofd loopt.

Ogen worden groot en veranderen van geïrriteerd in geïnteresseerd. De houding verandert van gesloten met armen over elkaar naar open, naar voren geleund, ellebogen op de knieën.
“Die link lijkt me wel heel duidelijk, maar wat heb ik hieraan?” Ik pareer: Als je nu weet dat je zo duidelijk van je lijf het signaal krijgt dat je last hebt van deze situatie, zou je dan de situatie niet veranderen? Volgens mij gaf je net zelf al de oplossing. Kan je geen overleg organiseren waarin eerst de neuzen dezelfde kant op gezet worden? Zodat jij daarna je werk kan doen in plaats van iedere keer de deksel op je neus te krijgen?”
Of dat echt lukt, weet mijn cliënt nog niet. Maar nu duidelijk is dat de huidige manier van doen niet werkt en zelfs tot fysieke problemen voor mijn cliënt leidt, openen zich wel nieuwe inzichten en mogelijkheden. “Dat komt wel goed’, krijg ik als antwoord.
Mooi, dan gaan we nu de frustratie uit die meridiaan masseren.

De plaats van je hoofdpijn heeft je iets te vertellen. Herken je jezelf in het karakter van de meridiaan? In de emotie die zich laat zien als de genoemde meridiaan niet lekker kan stromen? Dan weet je wat je aan kan werken. Dat is effectiever dan een hoofdpijnpilletje. Dus waar zit jouw hoofdpijn?

#shiatsu #tcm #elementenleer #praktisch #hout #galblaas #meridiaan #drukpuntmassage #irritatie #hoofdpijn #Zoetermeer