Blogberichten

Lente naar zomer met een pauze

“Ik ben moe. Ik merk het aan alles. Ik heb geen zin en fut om dingen af te maken. Als ik heel eerlijk ben, ben ik gewoon toe aan vakantie”. Inderdaad, vitamine Zon en zomerrust roepen om aandacht. Het element Hout loopt op zijn allerlaatste benen, Vuur maakt zich klaar om het stokje over te nemen.

Als je de Chinese elementenleer bekijkt, en dan specifiek de interactie tussen de verschillende elementen, dan blijkt dat Chinezen onderscheid maken in de manier van werken ermee. Dat gaat niet rechtstreeks.

Zo zijn er drie systemen breed bekend, waarvan meestal met de eerste twee gewerkt wordt: dat zijn de cirkel en de ster.

De cirkel geeft de volgorde aan waarin de elementen elkaar beïnvloeden.

De ster doet dat ook maar slaat steeds een element over waardoor, als je ze verbindt, je een ster ziet verschijnen.

De derde mogelijkheid van interactie is een bloem. Deze gebruiken we als we de elementen vanuit de seizoenen bekijken.

Het verklaart op prachtige wijze hoe het komt dat de natuur werkt zoals het doet en wat dat met onze energie doet.

Zo laat het je in één simpel plaatje zien hoe de energie per seizoen aanzwelt, piekt en vervolgens afneemt, waarna het volgende element aan de beurt is. Ook dat neemt eerst in heftigheid toe en daarna af, voor het het stokje doorgeeft.

Op het moment dat de energie op zijn meest afgenomen is, zit het heel even tussen de twee elementen die als bloemblaadjes getekend zijn, in. Daar heerst de energie van het vijfde element, het element Aarde.

Op dit moment zitten we in het Aarde moment tussen Hout en Vuur. De energie, het enthousiasme, zou je in het geval van Hout kunnen zeggen, loopt er inmiddels uit.

Hierdoor kan je je moe voelen. Onbewust weet je dat je behoefte heb aan de zomer.

En af en toe zijn er al dagen waarop Vuur regeert. Even niet hard werken maar genieten van die eerste dag zon, strand en een ijsje. Heerlijk! Daarna gaan we weer lekker aan het werk.

Maar hoe meer van dit soort dagen er komen,  hoe minder enthousiast we worden van het harde werk wat eerder nog prima voelden. Het is tijd om naar buiten te gaan! Vitamine Zon opdoen. Genieten van buiten.

Zou nu in de energie van het seizoen Hout direct overlopen in Vuur in plaats van eerst even langs Aarde te gaan,  dan zou je mogelijk met de verkeerde energie aan je zomer beginnen.

Zonder moment van bezinning ertussen, zou je kunnen zeggen.

Wat je dan krijgt? Ik denk dat je alleen maar hoeft te kijken naar hoe jongvolwassenen hun zomer vieren: zij ZIJN Hout en ze gaan Vuur in. Bier, feest, muziek, weinig slapen en veel lol. Bij hun hoort het zo. Heftig en in volle vaart genieten van alles wat de zomer je te bieden heeft.

Eerlijk gezegd denk ik dat als we dat zo ieder jaar van ons leven zouden doen,  de meeste mensen heel wat korter zouden leven.
Voor iedereen die niet in de Houtperiode van zijn of haar leven zit,  is de bezinning die het Aardemoment oplevert, hard nodig om met de juiste mix van rust en enthousiasme van de zomer,  het Vuur, te kunnen genieten.

Gebruik dus dat Aardemoment tussen Hout en Vuur.
Kijk vooruit wat je deze zomer wil zien,  doen en laten gebeuren.
Kijk terug op wat je harde werk heeft opgeleverd en zorg ervoor dat je de zomer gaat gebruiken om dat aan anderen te laten zien. Bedenk je nu alvast hoe je dat wil doen zodat je daar straks klaar voor bent.

Wees je bewust van hoe de Hout energie vermindert, je een bezinning in Aarde kan doen en dan de Vuur energie op kan laten komen op een manier dat je er mee kan werken.
Dat gaat het uiteindelijk om. Dat je met de energie meewerkt in plaats van er tegenin.

Weet jij al hoe je dat aan gaat pakken?

#5elementen #Chineseelementenleer #elementenleer #bloemcyclus #bezinning #vierhetleven #momentum #coach #therapeut #hoedoejijdat