Magisch TCM

Nog één laatste keer kijk ik rond in de magische heksentuin van Margarita. Nog één laatste keer pak ik mijn workshopspullen van deze laatste lesdag in. Nog één laatste keer kijk ik mijn lerares, Margarita, in de ogen en krijg er een dikke knuffel voor terug.

Augustus 2011. Mijn laatste les is achter de rug. Mijn inwijding compleet. Ik mag verder naar het volgende hoofdstuk in mijn leven.

Toen ik mijn inwijding als heks van de heksenhoeve deed, was ik verdrietig. Ja, ik was ook supertrots en blij en gelukkig dat ik nu ingewijd was en daarmee mijn opleiding afsloot. Maar ik was ook verdrietig. Want ik sloot die geweldige cursus af.

Wat had ik genoten, een jaar lang, van lessen per post, bijeenkomsten op de heksenhoeve met medeleerlingen, en gesprekken over de onderwerpen van de cursus.

Het idee dat ik het nu in het vervolg zelf moest doen, dat ik zelf vorm moest geven aan hoe ik dat heks-zijn tot uiting zou brengen, vond ik op zich niet erg. Ik had daar ideeën genoeg over. Ik mijmerde: Zou ik het van de daken schreeuwen dat ik heks was? Zou ik een eigen kruidentuin beginnen? Of naakt dansen in het maanlicht? *Grinnik*. De mogelijkheden waren eindeloos.
Dat alles zou dan in het vervolg zonder de heerlijke structuur van de opleiding gaan.

En dat vond ik vreselijk.

Ik hield van de indeling. Ik hield ervan om zelf thuis op mijn eigen tempo te werken met de gekregen opdrachten. Ik hield ervan om eens per kwartaal naar de heksenhoeve te gaan en daar ter plekke les te krijgen. Verdieping van datgene wat ik in de afgelopen tijd zelf thuis geleerd had. Geweldig vond ik dat.

Maar goed, er bestond geen vervolgcursus, dus na mijn inwijding stopte het. En het leven ging verder.

Ik deed mijn opleiding tot natuurgeneeskundig shiatsu therapeut er achteraan en had na vijf jaar mijn eigen praktijk.
Bij deze opleiding werd mijn liefde voor natuurlijke geneeswijzen, die in de hekserij al was aangezet, nog veel verder verdiept. Met mijn levensinstelling dat alles beter gaat als je het Samen doet, ontstond stilletjes aan het idee om kennis te verspreiden. Waarom zou je per slot van rekening zoveel moois voor jezelf houden?

In de jaren daarna verdiepte ik mijn eigen kennis steeds verder en begon ik mijn opgedane kennis op een andere manier te structureren. Ik wilde het laagdrempeliger maken. De TCM, de Chinese wijsheid van vroeger, is namelijk best ingewikkeld.

Ik begon er verhalen bij te maken om de moeilijke lesstof te verlevendigen en daarmee aantrekkelijker te maken. In eerste plaats deed ik dat voor mijzelf, om te kijken of ik de lesstof echt begrepen had. Later bedacht ik me dat dit ook de manier is om het aan een ander uit te leggen. Aan mijn cliënten, in eerste instantie. Aan cursisten van workshops en een cursus,  daarna. Zo ontstond het idee van een cursus of opleiding.

En iedere keer dat ik dacht aan het vormgeven van de lessen die ik wilde gaan geven, dacht ik aan mijn heerlijke tijd bij de Heksenhoeve.

Dus laten we het beestje bij zijn naam noemen. De cursus Magisch Leven met Magisch TCM, mijn zielekind, is qua inhoud mijn verhaal. Honderd procent. Maar de vorm heb ik aan mijn eigen docent, Margarita, te danken. Zij creëerde iets wat ik zo fijn vond, dat ik het door wil geven.

Een leeromgeving waarin je niet alleen kennis opdoet, maar waar je in een veilige omgeving groeit tot alles waar je nu toe in staat bent. Een plek waar je de basis legt voor de rest van je leven.

Een thuishaven van waaruit je groeit,  in grote of kleine stappen, op jouw eigen tempo.

Ik kreeg dat bij Margarita. En ik geef dat nu door aan jou.

Magisch Leven is geen heksenopleiding. Magisch Leven combineert de kennis uit het Oude China met de moderne tijd. Het laat je zien hoe je de wetten van de natuur inzet om je eigen leven naar je hand te zetten.

Door te leren luisteren naar de natuur,  leer je meteen hoe je optimaal gebruik maakt van diezelfde natuur. Je eigen natuur.

Dat doen we online en offline. Alleen en samen. Met een boek en een online, op eigen tempo te volgen cursus. En dat doen we natuurlijk met verdiepende workshopdagen en live online Q&A’s.

Door met Magisch Leven te starten, laat ik de magie die ik zelf leerde kennen in mijn eigen opleiding, herleven voor jou.

Doe je mee?

1 boek en 2 cursus Magisch Leven met Magisch TCM