over herfst, depri-gevoelens en metaal…

Merk jij dat ook? Dat je, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen, met het donkerder worden van de dagen, naar binnen keert? En dat dat lang niet altijd even positief aanvoelt?

Dat je ongemerkt toch wel erg makkelijk terug kijkt naar de afgelopen zomer of het afgelopen jaar.
Dat je de balans opmaakt; dit was een fijne zomer (of juist niet) en wat heb ik veel bereikt in het afgelopen jaar (of misschien denk je juist dat je een deel van je doelen niet behaald hebt en baal je daarvan).
Misschien gaat het niet op zo’n bewuste manier als ik net beschreef maar merk je wel dat terug denkt aan gebeurtenissen van ergens in het afgelopen jaar.
Bijzonder genoeg doe je dat meestal in de herfst. En op zich is dat niet vreemd; na een tijd van overvloed wordt het nu weer donker.

Je houdt in feite tijd over en omdat het buiten niet meer zo lekker is, keer je letterlijk naar binnen. En daarmee ook figuurlijk. En dat leidt tot de overpeinzingen.

In de TCM (Traditional Chinese Medicine) hoort deze periode bij het element metaal en de organen Long en Dikke Darm.
De fysieke uitwerking hiervan is duidelijk; verkoudheid en griep zijn duidelijk verbonden met die organen.
De mentale uitwerking is verdriet in al zijn vormen; van lichte weemoed tot spijt tot heftig verdriet.

En dat zie je terug in het naarbinnen keren en terugkijken; als je niet uitkijkt ben je eerder geneigd te zien hoe goed het in de heerlijke warmte van de zomer was en welke doelen je NIET behaald hebt, dan dat je je successen viert.

Hier ligt dus ook je huiswerk!
Als je nou met die kop thee (buiten) gaat zitten zoals ik in mijn vorige blog schreef, vier dan met iedere slok een tevreden gevoel, een (klein) goed resultaat, iets wat leuk was of iets leuks dat er aan te komen zit.
Zo houd je jezelf in evenwicht in een periode waarin de wat zwaardere gevoelens zo makkelijk de overhand krijgen.

En ja, uiteraard helpt mijn shiatsu-therapie je verder op het moment dat voor jou de overgang net even te groot wordt; samen laten we de energie beter en gelijkmatiger stromen en met de combinatie van shiatsu en de leefadviezen op basis van de TCM, ga jij net wat evenwichtiger de rest van de herfst in!