Shiatsu massage therapie

Op de homepagina heb je kunnen lezen hoe we bij WellWishing volledig werken vanuit het idee dat er altijd een onvervuld verlangen, een bewustwording en een doel te behalen zijn.

Ook voor de shiatsu geldt dit.
Als je WellWishing op de social media volgt dat zie je hier met regelmaat berichtjes over voorbijkomen; hoe alles draait om de bewustwording. Bewustwording van wat er fout loopt, maar ook waarom het fout loopt en hoe het anders kan. Want alleen de vinger op een pijnlijke plek leggen geeft nog geen uitzicht op een betere toekomst.

Een onvervuld verlangen,

een bewustwording en

een doel om te behalen.

Dit is de VISIE waar WellWishing mee werkt.
SHIATSU als “uitvoerend gereedschap” is daarnaast uiteraard ook nog steeds ‘gewoon’ medisch shiatsu, de natuurgeneeskundige behandeling van je fysieke en/of emotionele klacht.

SHIATSU is drukpuntmassage. Wat heel kort gezegd betekent dat er met de duimen druk wordt uitgeoefend op punten het lijf.
Deze punten liggen op de energiebanen genaamd Meridianen van het lijf. Iedereen heeft die en ze liggen als een soort netwerk van wegen op ieder lichaam op ongeveer dezelfde plek. Door hierop te masseren, zorgen we voor betere doorstroming van die banen.

Als je hier nu in meeneemt dat de meridianen een systeem vormen dat heel lang geleden uitgedokterd is, en dat in feite over onder andere alle belangrijke bloedvaten en zenuwknooppunten gaat, dan is het helemaal niet zo verwonderlijk dat een massage over deze banen tot betere doorstroming op verschillende gebieden leidt; bloed gaat beter stromen, zenuwen kunnen hun werk beter doen doordat de geleiding verbetert, en vocht kan aan en afgevoerd worden.

Hier maken wij gebruik van in de shiatsu therapie. Door middel van een gesprek voorafgaand aan iedere behandeling, bepaal ik welke meridianen vandaag aandacht nodig hebben. Wat voor soort aandacht ze nodig hebben; voedend, verzachtend of stimulerend bijvoorbeeld. Uiteraard kan dit bijgestuurd worden tijdens de behandeling, omdat je lijf mij ook van alles vertelt over wat er wel of niet goed loopt.

Daarom zeggen we ook:

Als shiatsutherapeut ben ik in gesprek met jouw lijf. En je lijf vertelt mij niet alleen over Lijf maar ook over Ziel.

Zo’n massage’gesprek’ tussen mijn handen en jouw lijf zegt dan: ‘Weet je nog?’ en je lijf zegt: ‘O ja, dat is waar ook’ en het kan weer verder.

Het mooie hiervan is, dat terwijl het gesprek heel concreet en fysiek is, op emotioneel gebied de energie weer gaat stromen.

Terwijl we met fysieke problemen bezig zijn, kan je een paar tranen laten en een oude herinnering loslaten, of je weet ineens de oplossing voor je langlopende probleem.

Een keer diep ademhalen zorgt ervoor dat je weer kan glimlachen.

Als de problemen dieper zitten dan “alleen maar lichamelijk”, dan geeft Ziel via klachten op het lijf aan wat er aan de hand is. Soms duurt het wel een tijdje voor we erachter zijn wat de boodschap nu eigenlijk is. En soms is de boodschap er wel maar kan je hem nog niet horen omdat je er nog niet aan toe bent.

Dan zorgen we samen voor tussenstapjes. Kleinere stappen, allemaal de goede richting op, zodat Ziel weet dat er geluisterd wordt en we uiteindelijk echt lekker aan de slag kunnen.

Ben jij je bewust van wat er fout gaat in je lijf?

Durf je te kijken naar wat er anders kán en misschien wel móet?

Ongeacht of je chronisch ziek bent of kiplekker en gewoon verder wil komen in je leven, bijvoorbeeld met je eigen bedrijf. 

Blokkades zijn plekken waar de energie niet stroomt.

Dit levert fysiek gezien pijn op.
Mentaal levert het frustratie op.

Voltes en Leegtes zijn plekken waar energie teveel of helemaal niet aanwezig is. Onbewust voel je dat dit niet klopt, je wil het aanpassen maar weet niet hoe. Ondertussen zorgt het voor een slechte doorstroming van de energie van je lijf en wezen.

 

Mijn naam is Karen Tolido. Met mijn kennis en ervaring in shiatsu en de Traditional Chinese Medicine,  TCM, oftewel de Chinese versie van holistisch leven, help ik je de blokkades op te sporen en te verhelpen. 

Samen gaan we aan de slag met dat wat jij nodig hebt.

Middels shiatsu en gesprekken werken we aan vormen van blokkades, van voltes en leegtes.
Samen zorgen we ervoor dat Lichaam Geest en Ziel weer kunnen stromen.

 

 

 

DE PRAKTISCHE KANT:
Vragen en antwoorden over shiatsu

Shiatsu therapie is inzetbaar in zeer veel situaties.
In alle gevallen zijn ze volgens de TCM terug te voeren op die ene zin:
“Shiatsu versterkt het immuunsysteem en lost blokkades op”.

Denk bij de mogelijkheden van Shiatsu bijvoorbeeld aan:

slapeloosheid
allergie
hoofdpijn/migraine
pijn
arthrose
ontstekingen zoals bij overbelasting van een arm of been
chronische ziekten (denk hierbij aan het ondersteunen van het immuunsysteem)
misselijkheid bij kanker/chemobehandelingen
rugpijn
slechte doorbloeding
en nog veel meer…

Wat is shiatsu, wat houdt natuurgeneeskundig shiatsu therapie in?

Shiatsu:
Namikoshi shiatsu is een in Japan ontwikkelde drukpuntmassage die niet alleen heerlijk ontspannend is maar ook heilzaam werkt. In Japan is deze vorm van shiatsu de enige therapievorm naast fysiotherapie die door de overheid erkend is.

Onder shiatsu wordt zowel de duimdrukmassage-techniek verstaan, als de aanvullende technieken zoals masterpoints, SRT en alarmpunten.

Natuurgeneeskundig shiatsu therapie:
Natuurgeneeskundig betekent dat ik holistisch werk.

“De natuur der dingen” staat op de eerste plaats. Want jouw natuur en de natuur van alles wat jij doet en meemaakt, bepaalt welke klachten je hebt en welke oplossingen voor jou werken.

Door het toepassen van mijn kennis over de meridianen (energiebanen zoals die in de Oosterse geneeskunde erkend zijn) in combinatie met de Namikoshi shiatsu en de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM of TCG), help ik je met massages en leefstijl- en voedingsadviezen om jouw lichaam en geest, en via daar ook ziel weer in balans te brengen.

Shiatsu versterkt het immuunsysteem en lost blokkades op.
Dit is een kleine zin met heel veel impact. Want omdat shiatsu het immuunsysteem versterkt is het voor iedereen goed. Mensen die makkelijk ziek worden zullen merken dat een goed lichamelijk onderhoud met shiatsu er voor zorgt dat ze in de loop van de tijd steeds minder vaak ziek worden. Ook bij allergieën is het de immuunversterking die voor verbetering van de klachten zorgt. Bij gezonde mensen valt op dat ze vaak, door regelmatig shiatsu therapie te ondergaan, tot de conclusie komen minder vaak en minder heftig mee doen met de bekende seizoensziektes zoals verkoudheid en griep.
Kort gezegd; alles is energie. Door de energie door te laten stromen, kan ieder systeem. lichamelijk geestelijk en emotioneel, beter zijn werk doen.

Omdat shiatsu blokkades oplost is het vaak een goede pijnverlichter.
Denk hierbij zowel aan pijn in de heupen van artrose, als aan migraines. Met beide heb ik zeer positieve ervaringen. Dit betreft geen genezing in de zin van een eenmalige massage “en dan is het opgelost”, maar het verlichten of zelfs opheffen van deze pijnen door regelmatige herhaling. Hoe vaak er behandeld moet blijven worden om deze situatie in stand te houden, verschilt per mens en dat kunnen we dus echt alleen proefondervindelijk bepalen. Zo zijn veel mensen gebaat bij -na de opstartfase- iedere maand een behandeling.

Wanneer is shiatsu NIET geschikt voor mij?
Dit is maar in heel enkele situaties. Denk hierbij aan een longontsteking en koorts. Bij een botbreuk zal het aangedane lichaamsdeel niet behandeld kunnen worden. Bij zwangerschap kan er prima behandeld worden alleen dan wel in overleg; de therapeut moet weten van de zwangerschap!
Trombose is een “nee” voor iedere massage-variant, dus ook voor shiatsu, helaas.

Ik ben gediplomeerd natuurgeneeskundig shiatsu-therapeut.
Het verschil tussen de masseur en therapeut zit in de personen die je behandelt; de masseur behandelt mensen die in principe gezond zijn en óf graag gewoon een heerlijke massage willen, óf die een tijdelijke klacht hebben. De therapeut behandelt mensen met korter of langer durende gezondheidsklachten.

Dit betekent dat ik verder kijk dan het geven van een heerlijk ontspannende massage; ontspanning is belangrijk, maar niet mijn einddoel. Samen met jou breng ik je klacht en je lijf/leven in kaart, om vervolgens middels de TCM (traditionele Chinese Geneeskunst) en de shiatsu als uitingsvorm daarvan, te werken aan een oplossing of verlichting.

TCM
TCM is een holistisch systeem; het hele lichaam, de ziel en het denken van de mens worden als één gezien. De massage wordt waar nodig aangevuld met leefstijl- of eet-adviezen. Ik ben geen voedingsconsulent, we hebben het hier over binnen de TCM passende adviezen die toepasbaar zijn in het dagelijks leven.

Wordt shiatsu therapie vergoed?
Ja, vaak wel. Kijk uw aanvullende verzekering er op na; de verschillen tussen de verzekeringen zijn groot! Kijk het zelf even na en bel desnoods met je zorgverzekeraar zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Beroepsvereniging?
Ik ben aangesloten bij de NWP.

Medische Basiskennis?
Ja ik heb na mijn HBO opleiding tot Namikoshi shiatsu therapeut, ook nog de medische basisvakken gedaan. Dit is ook van belang voor de zorgverzekeraar.

Hoe verloopt een behandeling of therapie?
Voor we beginnen met de behandeling, hebben we eerst de gelegenheid om vragen aan elkaar te stellen; waarmee mag ik je helpen, wat weet je wel of niet over de behandeling, waaruit bestaat je klacht, heb je zelf nog vragen? Het kan hiervoor interessant zijn voor jezelf om jouw vragen van te voren op te schrijven zodat je ze niet vergeet!

Na deze eerste vragenronde en het nodige papierwerk, vertel ik je wat mijn eerste idee van de situatie is en hoe ik het aan wil gaan pakken.

Als jij het hier ook mee eens bent, volgt daarna de eerste behandeling.

Tijdens de behandeling lig je op een massagetafel, maar dan wel een extra brede (ruim een meter breed!) en lage (zeg maar de hoogte van een stoel). Heerlijk onder een dekentje, of als het warmer is onder een laken. De massage is op de blote huid of indien gewenst door een dunne laag kleding. De massage is in géén geval erotisch van aard en ook niet zweverig.

De behandeling duurt gemiddeld vijf kwartier. Inclusief gesprek van te voren en naderhand. Dus zorg dat je voldoende tijd reserveert, zeker voor de eerste afspraak! Daar hoort ook nog een intake bij, dus kost meer tijd.