Shiatsu massage therapie in Oosterheem Zoetermeer of op locatie. Wat is het en wat doet het?

Shiatsu therapie is inzetbaar in zeer veel situaties.
In alle gevallen zijn ze volgens de TCM terug te voeren op die ene zin:
shiatsu versterkt het immuunsysteem en lost blokkades op.

Denk bij de mogelijkheden van Shiatsu bijvoorbeeld aan:

slapeloosheid
allergie
hoofdpijn/migraine
pijn
arthrose
ontstekingen zoals bij overbelasting van een arm of been
chronische ziekten (denk hierbij aan het ondersteunen van het immuunsysteem)
misselijkheid bij kanker/chemobehandelingen
rugpijn
slechte doorbloeding
en nog veel meer…

Wat is shiatsu, wat houdt natuurgeneeskundig shiatsu therapie in?
Dit zijn goede vragen en ik hoop ze hieronder voor u te beantwoorden. U kunt mij ook altijd bellen of mailen.

Shiatsu:
Namikoshi shiatsu is een in Japan ontwikkelde drukpuntmassage die niet alleen heerlijk ontspannend is maar ook heilzaam werkt. In Japan is deze vorm van shiatsu de enige therapievorm naast fysiotherapie die door de overheid erkend is.

Onder shiatsu wordt zowel de duimdrukmassage-techniek verstaan, als de aanvullende technieken zoals masterpoints, SRT en alarmpunten. In mijn blog kunt u meer lezen over wat deze technieken inhouden.

Natuurgeneeskundig shiatsu therapie:
Door het toepassen van mijn kennis over de meredianen (energiebanen zoals die in de Oosterse geneeskunde erkend zijn) in combinatie met de Namikoshi shiatsu en de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM of TCG), help ik u met massages en leefstijl- en voedingsadviezen om uw lichaam weer in balans te brengen.

Shiatsu versterkt het immuunsysteem en lost blokkades op.
Dit is een kleine zin met heel veel impact. Want omdat shiatsu het immuunsysteem versterkt is het voor iedereen goed. Mensen die makkelijk ziek worden zullen merken dat een goed lichamelijk onderhoud met shiatsu er voor zorgt dat ze in de loop van de tijd steeds minder vaak ziek worden. Ook bij allergieën is het de immuunversterking die voor verbetering van de klachten zorgt. En bij gezonde mensen valt op dat ze vaak, door regelmatig shiatsu therapie te ondergaan, tot de conclusie komen minder vaak en minder heftig mee doen met de bekende seizoensziektes zoals verkoudheid en griep.

Omdat shiatsu blokkades oplost is het vaak een goede pijnverlichter.
Denk hierbij zowel aan pijn in de heupen van arthrose, als aan migraines. Met beide heb ik zeer positieve ervaringen. Dit betreft geen genezing in de zin van een eenmalige massage “en dan is het opgelost”, maar het verlichten of zelfs opheffen van deze pijnen door regelmatige herhaling. Hoe vaak er behandeld moet blijven worden om deze situatie in stand te houden, verschilt per mens en dat kunnen we dus echt alleen proefondervindelijk bepalen. Zo zijn veel mensen gebaat bij -na de opstartfase- iedere maand een behandeling.

Wanneer is shiatsu NIET geschikt voor mij?
Dit is maar in heel enkele situaties. Denk hierbij aan een longontsteking en koorts. Bij een botbreuk zal het aangedane lichaamsdeel niet behandeld kunnen worden. Bij zwangerschap kan er prima behandeld worden alleen dan wel in overleg; de therapeut moet weten van de zwangerschap!
Trombose is een “nee” voor iedere massage-variant, dus ook voor shiatsu, helaas.

Ik ben gediplomeerd natuurgeneeskundig shiatsu-therapeut.
Het verschil tussen de masseur en therapeut zit in de personen die je behandelt; de masseur behandelt mensen die in principe gezond zijn en óf graag gewoon een heerlijke massage willen, óf die een tijdelijke klacht hebben. De therapeut behandelt mensen met korter of langer durende gezondheidsklachten.

Dit betekent dat ik verder kijk dan het geven van een heerlijk ontspannende massage; ontspanning is belangrijk, maar niet mijn einddoel. Samen met u breng ik uw klacht en uw lijf/leven in kaart, om vervolgens middels de TCM (traditionele Chinese Geneeskunst) en de shiatsu als uitingsvorm daarvan, te werken aan een oplossing of verlichting.

TCM
TCM is een holistisch systeem; het hele lichaam, de ziel en het denken van de mens worden als één gezien. De massage wordt waar nodig aangevuld met leefstijl- of eet-adviezen. Ik ben geen voedingsconsulent, we hebben het hier over binnen de TCM passende adviezen die toepasbaar zijn in het dagelijks leven.

Wordt shiatsu therapie vergoed?
Ja, vaak wel. Kijk uw aanvullende verzekering er op na; de verschillen tussen de verzekeringen zijn groot! Kijk het zelf even na en bel desnoods met uw zorgverzekeraar zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Beroepsvereniging?
Ik ben aangesloten bij de NWP.

Medische Basiskennis?
Ja ik heb na mijn HBO opleiding tot Namikoshi shiatsu therapeut, ook nog de medische basisvakken gedaan. Dit is ook van belang voor de zorgverzekeraar.

Hoe verloopt een behandeling of therapie?
Voor we beginnen met de behandeling, hebben we eerst de gelegenheid om vragen aan elkaar te stellen; waarmee mag ik u helpen, wat weet u wel of niet over de behandeling, waaruit bestaat uw klacht, heeft u zelf nog vragen? Het kan hiervoor interessant zijn voor u zelf om uw vragen van te voren op te schrijven zodat u ze niet vergeet!

Na deze eerste vragenronde en het nodige papierwerk, vertel ik u wat mijn eerste idee van de situatie is en hoe ik het aan wil gaan pakken.

Als u het hier ook mee eens bent, volgt daarna de eerste behandeling.

Tijdens de behandeling ligt u op een massagetafel, maar dan wel een extra brede (ruim een meter breed!) en lage (zeg maar de hoogte van een stoel). Heerlijk onder een dekentje, of als het warmer is onder een laken. De massage is op de blote huid of indien gewenst door een dunne laag kleding. De massage is in géén geval erotisch van aard en ook niet zweverig.

De behandeling duurt gemiddeld een uur. Een gesprekje van te voren en naderhand niet meegerekend. Dus zorg dat je voldoende tijd reserveert, zeker voor de eerste afspraak!