Blogberichten

Shiatusu luxe, noodzaak of klachtgericht?

“Ik durf het bijna niet te vragen, maar… mág ik even?”… de masseur kijkt me hoopvol, zelfs een beetje gretig aan.
We schrijven 2002. Ik ben bij de fitness en heb mezelf getrakteerd op een massage- afspraak bij de sportmasseur.

Wat ik toen nog niet wist, is dat dit mijn eerste ervaring met shiatsu zou worden.

Ik had een whiplash. Na al een jaar met veel klachten te hebben doorgelopen, therapieen gevolgd te hebben die mij niet hielpen en inmiddels de moed al aan de wilgen te hebben gehangen, kwam ik bij een sportmasseur. Met, zo bleek nu, shiatsu als nieuwe interesse.
Ik had geen enkele verwachting, ik ging inmiddels braaf iedere week sporten ondanks mijn nekproblemen en vond dat ik wel een verwennerij verdiend had. Dus ik boekte de sportmasseur na mijn training.

Na de vraag “moet ik ergens rekening mee houden?”, mijn antwoord “blijf maar van mijn nek af want dat is één grote ellende” en zijn vragenronde daarna, volgde nog één korte vraag: “Mág ik…?”
Tsja slechter kon het niet worden dus met een licht schouderophalen zei ik “Ga je gang”.

Enkele behandelingen later was ik een aardig eind van mijn klachten af en de rest ging vanzelf in de tijd daarna. Wauw.

Mijn tweede ervaring was toen ik chronisch vermoeid uit een operatie kwam. Een vriendin vroeg mij na een half jaar of ik wel eens van shiatsu had gehoord. Dat zou mij wel eens kunnen helpen, dacht ze. Ik dacht terug aan mijn whiplash en was verbaasd bij het idee dat het ook voor “energetische problemen” zoals de UWV het noemde, zou kunnen werken.

Maar het werkte. Minder snel en spectaculair maar het heeft me enorm geholpen door steeds weer een laagje van het probleem af te schaven.

En nu ben ik zelf alweer sinds 2015 shiatsu therapeut. Ik behandel chronisch zieken, mensen met een acute klacht zoals een ontstoken schouder, en… ik behandel mensen zónder klacht.

Is shiatsu voor ongezonde mensen of is het pure luxe? Het grappige is dat het antwoord varieert met wie je dit vraagt.

Mensen”zonder klacht” komen voor onderhoud. Mensen die ooit een klacht hadden en die inzagen hoeveel shiatsu doet voor je hele lijf. Voor Body Mind en Spirit. En dat je jezelf niet alleen welverdiende luxe geeft, maar simpelweg zelfzorg door maandelijks een behandeling te ondergaan.

Deze mensen blijven komen zonder dat ze nu een klacht hebben. Ze weten dat ze klachten vóór zijn door te blijven komen. Om dezelfde reden lig ik stipt iedere vier weken zelf ook bij een collega op de mat. Ik doe het er prima op.
Deze cliënten en ik zijn het er over eens dat je jezelf in betere fysieke en mentale staat houdt door onderhoud te plegen aan je lijf, zoals je de auto laat onderhouden door de garage. De een komt iedere drie weken, de ander iedere vijf weken. Dit is afhankelijk van je eigen lichaamsritme.

En dqn geef ik nu in afgelopen maand en deze maand iets nieuws, de XL behandeling. “Pure Luxe”, denk je dan. Maar diegenen die het ondergaan, zeggen iets anders.

Dat het extra diep ontspant. Extra diep opruimt. Het voelt eerder als een grote beurt, als de gewone shiatsu sessies een kleine beurt zijn.

Dus is shiatsu luxe of klachtgericht? Ik hoor het graag van jou.

De XL in huidige versie kan je nog wel boeken, maar dan prikken we een datum in januari, want tenzij er iets verschuift in mijn agenda – wat altijd kan gebeuren- zit december vol…

In januari komt er een nieuwe variant van XL aan, genaamd Goede Voornemens. Ik meende het toen ik zei dat de XL alleen in november en december te boeken is.

Dus wil je “gewoon” een XL? Neem dan nog snel contact met me op!