Magisch TCM -het boek

In 2012 startte ik, Karen Tolido, met het volgen van een vijfjarige opleiding tot shiatsu therapeut.
Veel geleerd uiteraard, over shiatsu, medische basiskennis en puntlokalisatie.

Daarnaast hadden we ook les in de TCM. Magisch vond ik dat! Yin en Yang, de elementen, Qi… en toch had ik na die vijf jaren nou niet ècht het gevoel dat ik de TCM goed begreep. “Echt kende” kan je sowieso al niet zeggen: als er mensen zijn die hun hele leven aan de TCM gewijd hebben dan weet je na een paar jaar les echt nog niets.

Maar goed ik was er dus niet klaar mee. De opleiding was wel klaar en ik ging werken als therapeut. Om vervolgens situaties tegen te komen waarin ik, gezien de reacties, juist handelde maar zelf niet kon verklaren waarom het ‘juist’ was. Dat stak. Kijk, ik hoef echt niet van alles en altijd te weten waarom het werkt zoals het werkt, maar ik wil sommige dingen toch wel bevestigd zien vanuit de theorie.

Dus ik ging zoeken. Terug de boeken in. Per situatie deed ik twee dingen: mijn eigen theorie vormen en dan zoeken in de boeken of die theorie bevestigd of onderuit gehaald werd. Telkens weer.

Zo groeide mijn kennis en begrip van de TCM.
De elementen kwamen voor mij tot leven, werden personages met eigen karakters.

Ik begon het toe te passen, in mijn praktijk en in mijn dagelijks leven.
Steeds weer kwam ik tot de ontdekking hoe ver je al komt met een klein beetje kennis en begrip van deze prachtige holistische kijk op het leven. En steeds weer kreeg en krijg ik verdieping op wat ik al weet.

Ben ik een expert? Zolang er mensen zijn die hun hele leven eraan gewijd hebben, zal mijn bescheiden antwoord “nee” blijven.

Kan ik je veel uitleggen vanuit alles wat ik zelf geleerd heb? Jazeker.
En dat doe ik graag, uitleggen. Aan mijn cliënten maar ook aan mede- therapeuten, coaches en andere geïnteresseerden.

Ik doe dat overigens op mijn eigen manier, net zoals ik mijn kennis op mijn eigen manier vergaarde. Ik onthoud mijn nieuwe kennis door het beeldend te maken. Het voor me te zien. Zo geef ik ook les. Aan de hand van mijn eigen lesmateriaal, mijn eigen boek met sprookjesachtige vertellingen die de elementen uitleggen, en mijn eigen online cursus.
Kom je les volgen bij mij, dan leer je wel rijtjes maken van alle informatie, maar je vormt je eigen plaatje, je eigen begrip, je doet je eigen ervaring op door middel van opdrachten.
En zo leer je meer dan uit het beste, taaie boek over dezelfde stof.

Wil je eerst dat boek maar eens lezen? Kijken of deze manier van lessen en leren bij jou past?
Dit geweldige boek is ook los te bestellen en geschikt voor iedereen die wat bij wil leren, ongeacht of dit specifiek over de TCM niet gaan of over holistisch leven. En ongeacht of je privé persoon bent of professioneel met de elementenleer, TCM of holistisch leven bezig bent.

Met sprookjes vertel je niet alleen een prachtig verhaal,  je geeft er les mee. Het idee van een sprookjes is dat je je toehoorder of lezer aan het denken zet over wat je zelf zou kunnen doen als je je in een bepaalde situatie bevindt.

Magisch TCM is hier geen uitzondering op. Het maakt de taaie,  wat lastig te volgen kennis uit de Traditional Chinese Medicine, begrijpelijk.

In plaats van “de inhiberende kwaliteiten van het element Hout” leer je over de centaur, die graag tegen de gevestigde orde aanduwt en kijkt of geldende regels nog wel nuttig zijn. In plaats van je afvragen hoe Aarde zich verhoudt tot de andere elementen, lees je over de dwerg en de manier waarop hij in de wereld staat.

Door de materie levend te maken, de karaktereigenschappen tot leven te laten komen, worden leuke verhaaltjes een bron van informatie over de elementenleer.

Als (voor)leesboek is het leuk,  als lesboek is het een geweldige steun voor je TCM opleiding.

PS wil je weten wat anderen ervan vinden? Bij de foto’s vind je een compilatie van reacties van lezers van Magisch TCM!

Klik HIER om te bestellen.