Ik mis de kou?!? Een haat-liefde-verhouding

Ik mis de kou?!
Ja echt, ik mis de kou.
Het wil nog niet echt winteren.
En nou zou je denken dat iemand als ik, die slecht tegen kou kan, daar blij mee zou zijn. Maar nee.

Nee ik ben ervan overtuigd dat, tenzij je fysiek totaal niet in staat bent om “klappen” op te vangen, je lichaam heel bij is met de oefening die verandering van temperatuur biedt.

Net als dat de natuur gebruik maakt van de seizoenen om te bepalen wanneer je je terugtrekt in je wortels (of bij dieren je holletje) en wanneer je weer tevoorschijn komt om uitbundig te gaan bloeien (jongen te krijgen, als je een diertje bent), zo maakt ook ons lijf gebruik van de verschillen in het weer.

Ook wij trekken ons met heftige koude in feite dieper in ons eigen lijf terug. Tegelijkertijd wordt je lijf getriggerd om alles aan bloedvaten en andere energiesystromen goed áan te zetten, want koude bestrijd je met warmte en dus moet je warme bloed goed alle uithoeken van je lijf kunnen bereiken.

Oosters gezien zet je hiermee ook je verdedigingslinie op/ in de huid aan, de eerste en beste barrière tegen ziekte.En deze werkt samen met de longen, ook zo’n belangrijk stuk van je barriére tegen ziek worden.

Dus met het uitblijven van heftige koude, krijgt je lijf niet de oefening die het nodig heeft om zichzelf in optimale conditie te houden.

Nou is mijn oplossing niet dat je in je ijskast kruipt, maak je geen zorgen.

Maar zorg er wel voor dat je je lijf in beweging zet: Als de natuur het niet doet, dan zal je het zelf moeten doen.
Het bloed in beweging krijgen kan op meerdere manieren.
Je kan gaan wandelen, fietsen, sporten, op een tempo dat nét wat hoger dan comfortabel ligt. Dat laat het bloed goed stromen.

Of je gaat ademhalingsoefeningen doen.
De ijs-man Wim Hoff , zoek hem maar eens op op het grote web, maakt gebruik van een eenvoudige maar effectieve techniek die zorgt voor meer zuurstof in het bloed en een betere doorbloeding.
Er staan filmpjes met uitleg van de techniek verspreid over het web.
Ook dit bereikt ons doel.

Misschien komt de kou nog, het kwam de laatste jaren wel vaker pas laat, en dan kunnen we alsnog naar buiten om ons lichaam “zijn ding” te laten doen in de kou.
En zo niet, dan hebben in ieder geval zélf er alles aan gedaan om ons lijf op orde te houden, iets wat we straks in de lente keihard nodig hebben!

Wil je meer hulp? Dan ben je uiteraard van harte welkom bij WellWishing en dan gaan we samen ervoor zorgen dat jouw afweer op een voor jou zo goed mogelijk punt komt, met shiatsu en met oliën en TCM-tips.