De mooie kanten van Hout

“Nou dan niet, laat ook maar!” Met een klap knalt de deur dicht. De stampende voeten op de trap laten exact weten op welke trede de puber nu is. Harde muziek klinkt even later van boven. Nog weer tien minuten later komt dezelfde puber fluitend naar beneden voor wat drinken. Hij geeft zijn moeder een kus op haar wang en met een “doei!” vertrekt hij fluitend naar een vriend.

Hout op zijn best. Dat is de puberteit. Het was lange tijd ook mijn enige visie op Hout. Heftig, snel in de emoties, boze buien… hoe typerend voor een gezonde puber het ook mag zijn, als element uit de Chinese elementenleer moet ik je zeggen dat het niet mijn favoriet was.

Hout was voor mij lange tijd een lastig element om te doorgronden. Als confrontatiemijdend persoon schrok ik direct terug de heftigheid van Hout, de frustratie en woede. Niet dat ik ze niet ken natuurlijk, maar ik vind ze heftig als de emotie niet van mijzelf is.

Toen ik per element begon met me inleren, ging ik kijken wat zo’n element nu allemaal inhoudt. Hoe ik die kennis kon verdiepen naar echt snappen in plaats van het papegaaien wat ik in een boek of les geleerd heb.

Ik had direct een “band” met een van de andere elementen, Aarde, wat niet zo vreemd bleek want ik ben een behoorlijk Aardig persoon (ja ik maak de flauwe grap heel expres). Ik ben een denker, heb een analytische geest, en mijn snoep-eten is zoet, niet zout of hartig.

De manier waarop de spreiding in de emoties die bij Aarde horen tot stand komt, waarbij rustig en helder nadenken kan vervallen tot piekeren en zelfs manisch gedrag, kwam op mij heel logisch over. Ik zag meteen hoe de plek in het midden van de elementencirkel bij Aarde hoort en hoe dat zowel in onszelf als in relatie tot anderen ervoor zorgt dat als je goed in je vel zit, je een rots in de branding bent. Standvastig. Betrouwbaar.

Hoe anders was dat met Hout. Zeer beweeglijk, zonder grenzen, intens. Uitmondend in frustratie, woede en zelfs wrok, pfoe dat is nog eens een ander verhaal!

Ik zocht wel de standaard feitjes bij elkaar maar hield het verdere uitzoekwerk nog maar even op afstand.

Tot het moment dat ik me realiseerde dat, juist door dit onderzoek niet te doen, ik mijzelf klein hield.

Als iets je triggert zoals het element Hout bij mij deed, dan is dat een uitnodiging om te kijken wat er aan de hand is en hoe dat anders kan. Dus een bewustwording, een zucht en een wil om echt te snappen wat de elementen mij te leren hebben later, dook ik dieper in het element Hout.

Wat een mooie reis werd dat! Dacht ik dat Hout alleen maar heftig en intens is zoals de puber en daardoor misschien wel niet voor rede vatbaar en geneigd om ruzies met de vuisten op te lossen, zag ik nu ineens andere kanten van Hout.

Hout blijft perfect in het moment. In het nu. Daarom is ie het ene moment kwaad en slaat ie erop en gaat ie het volgende moment met dezelfde persoon die hij net nog een beuk gaf een biertje drinken.

Op andere momenten zijn dit degenen die onaangedaan door heftige tijden komen. Dit zijn de managers die volledig koel blijven in het heetst van de strijd en perfect weten wat er moet gebeuren, wie het moet doen en ze weten dat ook nog eens over te dragen.

Ik bleek zonder dat ik het doorhad een geweldig Hout voorbeeld in mijn omgeving te hebben. Zo eentje waarvan ik niet snap hoe die persoon tot de keuzes kwam die die nam. Zo eentje die zich in situaties manoeuvreert waar ik gillend van weg zou rennen. En die er dan fluitend doorheen rolt zonder zelfs maar in zweet uit te breken.

Hout maakt het allemaal niet uit.

Hout bleek zoveel meer dan de opvliegende puber die de eerste indruk zo mooi beschrijft.

De flexibiliteit die gezond Hout laat zien, slaat bij ongezond Hout om in stuiter- gedrag. Daar waar gezond Hout letterlijk met alle winden mee kan waaien, kan ongezond Hout niet anders dan barsten. En waar een ander door de bomen het bos niet meer ziet, draait gezond Hout zijn hand niet om voor vier taken tegelijk…

Dus ja, Hout. Een heftig en intens element.

Maar wat een kracht! Ik geloof dat ik er af en toe maar eens een voorbeeld aan neem.

 

#Hout #puberteit #woede #frustratie #heftig #5elementen #veranderingsfase #goedeeigenschappen