niet overleven

Ik wil niet overleven, ik wil léven. Dat is toch veel beter?!?
Ik leef de laatste maanden volgens een principe dat mijn energie laat stromen en dat nu, juist in deze onzekere tijd, mij helpt om overeind te blijven. Sterker, het helpt mij vooruit.

Ja, wat er op het plaatje staat is de kern. Energie laten stromen. In tegenstelling tot hoe dat klinkt, is dat helemaal niet zweverig of “iets waar je in moet geloven “, nee tastbaarder gaat juist haast niet.

Normaal hebben we de shiatsu therapeut die helpt om je energie beter te laten stromen. We kunnen echter nog wel wat méér doen. Want energie is niet alleen materieel. Het is ook je gedachten en je emoties. En die liggen aardig overhoop momenteel, of niet?

Zo maar de knop omzetten? Natuurlijk valt dat niet mee.
Ik heb mijn inkomen van respectabel naar NUL zien gaan in één dag.
Mijn agenda staat vol met doorgestreepte afspraken.
De einddatum van de (semi)lockdown wordt opgeschoven.

Als ik dit als startpunt van iedere dag en ieder moment moet nemen, jongens dan wordt het niet veel meer he…

Dus wat doe ik dan?
Tsja dat klinkt heel klein en simpel en makkelijk en geloof me, het kost een hoop werk, houdt niet op en is iets waar je constant aan blijft bijsleutelen .
Maar het werkt wel.

Het is iets wat je actief gaat doen in plaats van passief over je heen te laten komen, terwijl we gewend zijn aan het passieve. Maar nu ga je het zelf actief DOEN.

We gaan Doen waar we Blij van worden.

Zo simpel? Ja. Zo simpel.
Ik heb een lijst gemaakt en die lijst verandert per dag, er gaan dingen af, komen nieuwe dingen bij, maar het is een lijst.
En op die lijst staan alleen maar dingen die niet alleen nog gedaan moeten worden, maar die ik potentieel ook nog leuk zou kunnen vinden. Schoonmaken kan er ook op staan want het geeft een heel goed gevoel om iets wat te vies wordt, ineens weer schoon te zien 😄.
Het zijn heel verschillende dingen die op die lijst staan. Verhalen schrijven. Filmpjes opnemen. Tekenen. In de tuin werken. Schoonmaken.

Allemaal dingen die ik Zou Kunnen Doen.
En ik doe er Niets van.
Tenzij ik écht denk JA daar heb ik nu zin in. Dan wel. En dan doe ik het ook met volle overgave. En plezier.
En heb ik geen zin meer? Dan stop ik.

Wat heeft dit met shiatsu te maken? Plezier hebben laat je energie beter stromen dan bijna alle andere dingen die je kan bedenken.
En als je energie zo goed als mogelijk stroomt, ben je zo goed als mogelijk beschermd voor wat we binnen de TCM “invloeden van buitenaf” noemen. En dat is alles wat je lichamelijk of geestelijk ziek kan maken.
Reden genoeg dus om datgene te doen waar je blij van wordt.