Blogberichten

Superkracht?

Mag ik jou wat vragen?

Heb jij jouw superkrachten in beeld?

Superkrachten zijn de dingen waar je goed in bent (geworden) zonder dat je het idee hebt dat je daar moeite voor hoeft te doen. Dat wil niet zeggen dat je er niet op geoefend hebt, maar je kan het nu gebruiken of inzetten zonder dat je doorhebt dat je iets specials hebt of doet.

Één van mijn superkrachten blijkt onzichtbaarheid te zijn. Daar heb ik hard aan gewerkt. Eerst van kleins af aan aan onzichtbaar worden. Dat deed ik onbewust. Ik bleek er heel goed in en ik maakte er graag gebruik van. Het leek veilig.

Als kind deed ik aan squaredansen. Een leuke dansvorm waarin je in groepen van acht danst, beginnend en eindigend in een vierkant, een square. Squaredansen is leuk en afwisselend en ik deed het graag. Maar omdat het een onbekende danssoort was (is) , deden we meerdere keren per jaar demonstraties. Je moet ten slotte aanwas krijgen voor je club.

Ik, die hartstikke verlegen was, vond dat niet zo ok. Voor mensen gaan staan dansen die naar je kijken in plaats van mee te doen… pfoe. En dan ook nog eens in afwijkende kleding. We droegen petticoats, het liefst flink wijde. Dat viel wel op natuurlijk.

Gelukkig had ik al snel door dat omdat je met zijn achten een groep vormt, de focus niet op één persoon lag maar op de groep. Als individu kon je dus onzichtbaar zijn en dat was fijn.

Enkele jaren later begon ik uit te gaan en dan zag je me het liefst in de bruincafes-met-dansvloer. Lekker dansen op goede muziek. Heerlijk.

Maar ja, ook dat trok natuurlijk aandacht.

Ook daar vond ik wat op.

Ik was eigenlijk altijd samen met mijn twee beste vriendinnen. Ik maakte mijzelf wijs dat zij veel mooier waren dan ik en veel beter dansten.

Het voordeel daarvan? Volgens die redenatie keek niemand naar mij.

Dus ik kon heerlijk in volle overgave dansen “want niemand zag mij”. Ik vond het zalig en luisterde niet als iemand wat anders zei over mijn zichtbaarheid.

Ik dacht dat ik onzichtbaar was en dat beviel me prima.

Fast forward zo’n vijfentwintig jaar. Ik wilde mijn bedrijf een stapje groter gaan maken. Dat lukte niet.

Ergens onderweg in mijn leven was het ‘denken’ dat ik onzichtbaar was veranderd in daadwerkelijk onzichtbaar zijn.

Op foto’s van festivals waar ik aanwezig was, sta ik niet. Altijd bleek ik net achter iemand verscholen te staan, zonder daar mijn best voor te doen.

Leerkrachten van bijscholingen (her)kenden mij niet, ongeacht hoe aanwezig ik in de les was geweest.

En als er groepen verdeeld of gemaakt moesten worden, was ik – a la school-, de laatste die gekozen werd. Ze zagen me gewoon niet!

Ik snapte ook wel dat dit niet handig is als je een bedrijf hebt, een eenvrouwszaak, want tsja als ik niet zichtbaar ben dan is mijn bedrijf dat óók niet.

Dus ik ging aan de slag.

Met mijn zelfbeeld. Met mijn overtuigingen. En met manieren om mijn verhaal te leren delen.

Het gevolg? Langzaamaan, stapje voor stapje komt er verbetering.

De grootste verandering is in mijzelf: de zekerheid die ik tegenwoordig voel, ben ik op zeer jonge leeftijd al kwijtgeraakt. En het voelt goed om dit weer te kunnen voelen!

Ik ben bewust gaan werken aan mijn presentatie: geen zwart dragen maar liever kleur (is ook nog eens veel leuker), grote bewegingen in plaats van de armen gekruist voor de borst, dat soort dingen.

Langzaamaan begon dit harde werken zich te vertalen in zichtbaarheid.

Ineens sta ik wél op foto’s.

Ineens zeggen mensen “heeeej! Jij ook hier, wat leuk!”

Ineens herkennen mensen me.

Dat is fijn.

En nu dan de volgende stap. Zichtbaarheid voor wat ik voor groepswerk doe.

Daar kan ik wat hulp bij gebruiken.

Onzichtbaarheid was mijn superkracht. Hopelijk wordt zichtbaarheid mijn volgende.

Jij hebt ook superkrachten. Denk er maar eens over na. 

Als je daar hulp bij wil, trek eens aan de bel. Met een TCM- coaching sessie komen we er samen vast wel achter.

Dat is het leuke he, dat we het helemaal niet allemaal alléén hoeven te doen.

Vanuit dat oogpunt van het niet alleen doen, heb ik ook een vraag aan jou:

Wil je mijn berichtjes delen?

En als je met mij gewerkt hebt, wil je je ervaring delen op Google? Of via een pb met mij zodat ik hem op de website kan zetten?

Je zou me enorm helpen.

Dat meisje dat graag onzichtbaar danste, weet inmiddels dat zichtbaarheid ook zijn aantrekkelijke kanten heeft. En dat we samen verder komen dan alleen.

Dankjewel