Blogberichten

Naar zomer naar herfst gaat niet zonder horten en stoten

Is het jou ook wel eens opgevallen dat het veel makkelijker is om te wennen aan meer dan aan minder?
Heb je meer geld te besteden dan is dat prima, heb je ineens wat minder dan is dat lastig.
Heb je meer energie dan zet je die zonder problemen in, heb je minder dan kom je in de knel met alle ballen die je in de lucht te houden hebt.
Zelfs meer eten op tafel om je gasten te bedienen leidt niet tot problemen, maar heb je minder dan normaal dan voel je je op zijn minst zelf ongemakkelijk.
Dat verschil tussen meer en minder merken we ook in de seizoenen: gaan we van winter naar lente dan neemt de energie toe en o wat zijn we blij als we eindelijk weer echt lekker naar buiten kunnen! De voorjaarsschoonmaak doen we zonder aangespoord te moeten worden, kinderen zijn niet te houden. Niemand klaagt over moeheid, we gaan gewoon lekker extra dingen doen!
Nee, dan de overgang van lente naar herfst… pffff! Met het verdwijnen van de zonnewarmte en zonne-uren verdwijnt een deel van onze energie.
Maar het werk op kantoor gaat door, school gaat door, er staan nog steeds afspraken in het weekend en in de avonden.
Ineens hoor je allemaal mensen om je heen kreunen en steunen dat ze helemaal niet zoveel energie hebben. Jezelf betrap je op exact diezelfde gedachte.
Nee minder energie is helemaal niet handig.
Dit is dan ook de reden dat we in de TCM , de Chinese elementenleer, wel een extra element zien tussen zomer (Vuur) en herfst (Metaal) , en niet tussen winter (Water) en lente (Hout).
Tussen zomer en herfst hebben we de nazomer, Aarde. Een overgangsmoment in de tijd.
Het helpt ons, als we met de elementenleer leven, om ons tempo aan te passen zodat we goed gezond de herfst in kunnen.
We wennen er wel weer aan hoor. Dat doen we ieder jaar.
Maar wees een beetje lief voor jezelf in de tussentijd.
Realiseer je dat er minder energie uit te delen valt. Ga er wat zuiniger mee om. Zeg een keer “nee” tegen een extra vergadering of een sociale verplichting die nu even teveel kost.
Als de herfst goed en wel zijn intrede heeft gedaan, ben je gewend aan het nieuwe tempo.