Blogberichten

Selkie en vertrouwen

Heb jij een winterslaap gehouden? Klinkt sinds best verleidelijk he? De Selkie houdt geen winterslaap maar keert voor de winter wel terug naar haar thuisland.  Daar waar het minder hectisch is.  Minder spannend en waar minder te beleven valt.
Zodat ze in de lente er weer op uit kan trekken,  het avontuur tegemoet!

De winter wordt – terecht- gezien als de tijd om naar binnen te keren. Door in de koudste tijd van het jaar naar binnen te gaan en tot rust te komen, kan je er in de lente weer vol tegen aan. Omdat er in deze periode ook minder te beleven is,  kom je niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk tot rust.

Op de social media zie je veel mensen een kleine pauze houden in januari om daarna opgeladen weer tevoorschijn te komen. Dit is een nuttige vorm van zelfzorg.

Voor goede zelfzorg heb je eerst kennis en begrip nodig van wat jij nodig hebt.
Naar binnen keren gaat erom dat je tot rust komt. Dat je alle rommel in je water laat bezinken. Dat je oplet wat er overblijft.

We zeggen graag dat je “in moet voelen” wat je nodig hebt. Maar juist als zelfzorg het hardste nodig is,  in invoelen het moeilijkst. Waar of niet?

Heb je die zelfzorg nou keihard nodig en weet je even niet waar die moet bestaan? Misschien heb je iets aan onderstaande tips.

De makkelijkste weg is om met je verstand te beredeneren wat je nodig hebt en daar voor zorgen. Allicht levert het iets winst op ten opzichte van níets doen aan zelfzorg.

De moeilijkere, op lange termijn meer lonende manier,  is de stilte opzoeken.
Zoek de stilte op in je omgeving EN de stilte in jezelf. Blijf daar. Juist als het oncomfortabel wordt.
Als je denkt dat een kop thee nu wel heel fijn zou zijn.
Als je denkt dat je nog wat in het huishouden of voor je werk moet doen.
Als je uitvluchten verzint.
Blijf zitten. In jouw stilte.
Vraag jezelf wat je nodig hebt. En als je antwoord hebt gegeven, vraag je het nog een keer. Klopt je antwoord? Heb je een dieper antwoord? Geef dat dan. En vraag het nog een keer. En nog eens. En nog eens.

Zoals met alle moeilijke dingen kan je hier het beste mee gaan oefenen als je het NIET moeilijk hebt.  Zodat je bij je stilte kan als het nodig is.

Nou leert de Selkie ons dat het fijn is om de dingen niet alleen te doen. Anderen vertrouwen is een groot goed.
Zo’n oefening zoals deze laatste is er bij uitstek een om samen te doen met iemand die je vertrouwt. Spreek af dat je beiden aan de beurt komt.  Eerst de een en na een pauze de ander. Spreek een vraag af die exact gevraagd gaat worden, over wat jij nodig hebt. Ga de verstilling in. De ander stelt de vraag aan jou. Jij geeft antwoord. De ander stelt de vraag weer. Jij geeft antwoord. Ga bij jezelf na of je echt het antwoord geeft dat in je leeft of dat je een dieper antwoord hebt. De ander stelt de vraag. Jij geeft antwoord. Vijf minuten lang.

Vertrouw net als de Selkie op degene die jij gevraagd hebt als vragensteller. Zirg dat je samen navoelt en napraat. Je zult zien dat echte antwoorden,  de antwoorden die je moest ontdekken,  zorgen voor een rush aan energetie. De winterslaap is niet meer nodig,  de lente komt eraan!

Ik wens je mooie inzichten en goede zelfzorg.